Aantal sterfgevallen door Q-koorts stijgt jaren na uitbraak nog
Nog altijd overlijden in Nederland mensen aan de gevolgen van chronische Q-koorts, melden onderzoekers van ziekenhuizen in Nijmegen, Den Bosch en Utrecht. Het totale aantal sterfgevallen dat wordt geweten aan een blijvende Q-koorts-infectie is de afgelopen jaren gestegen tot 116. Sinds 2018 zijn 21 patiënten overleden. „Deze gegevens laten zien dat een uitbraak nog heel lang daarna nieuwe slachtoffers kan veroorzaken”, concludeert het Radboudumc in Nijmegen.
De grootste Q-koortsuitbraak ter wereld voltrok zich tussen 2007 en 2011 in het zuidoosten van Nederland. Tussen de 50.000 en 100.000 mensen liepen de Q-koortsbacterie op. Die kan worden overgedragen van schapen en geiten op mensen. Bij de meeste mensen verdwijnt de bacterie na verloop van tijd weer uit hun lichaam, maar een minderheid van de patiënten liep een chronische infectie op.
In de Nationale Chronische Q-koorts Database zijn gegevens opgenomen van 585 patiënten. Ook dat zijn er meer dan in 2018 stonden geregistreerd: er kwamen 66 mensen bij die bewezen of mogelijk aan chronische Q-koorts lijden. „Opvallend is dat zelfs tien jaar na het einde van deze grote uitbraak er nog steeds nieuwe gevallen van chronische Q-koorts zijn gediagnosticeerd bij patiënten die jaren geleden zijn besmet”, aldus het Radboudumc.
Werkelijke aantallen chronische infecties en sterfgevallen liggen waarschijnlijk hoger, denken de onderzoekers. Doordat chronische Q-koorts een relatief onbekend ziektebeeld is, wordt de juiste diagnose volgens hen vaak gemist. Mensen met deze chronische aandoening kunnen complicaties krijgen aan hun hart en bloedvaten. Om de bacterie bij hen te bestrijden zijn langdurige antibioticakuren nodig. De donderdag gepubliceerde cijfers maken nog eens duidelijk dat de ziekte dodelijk kan aflopen.