Kamermeerderheid wil af van Russisch gas
Den Haag. Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat Nederland op termijn niet langer afhankelijk is van Russisch gas.
Een motie met die strekking kreeg brede steun tijdens het Kamerdebat woensdag over de klimaatplannen van de regering. De ondertekenaars van de motie roepen het kabinet op om „een plan op te stellen om de komende jaren de afhankelijkheid van Rusland op energiegebied af te bouwen.”
Zowel de coalitie als een aantal oppositiepartijen steunen de oproep. De motie, die van de hand is van VVD-Kamerlid Erkens, diende hij mede in namens D66, CDA en ChristenUnie en oppositiepartijen PvdA, GroenLinks, PvdD, JA21 en SGP.
„De geopolitieke ontwikkelingen in Oost-Europa maken duidelijk dat een grote energieafhankelijkheid van landen als Rusland ons enorm kwetsbaar maakt”, aldus Erkens. Met hem vindt een groot aantal partijen in de Kamer dat er actie nodig is om te voorkomen dat Rusland profiteert van de torenhoge gasprijzen.
Ook CU-kamerlid Grinwis verzocht het kabinet om ervoor te zorgen dat Nederland niet langer afhankelijk is van Russisch gas. Wat hem betreft maakt het kabinet energieonafhankelijkheid uit onvrije landen tot prioriteit en is de Nederlandse inzet „zo snel mogelijke afbouw.” De coalitiepartijen en de SGP steunen deze oproep.
Europa is voor meer dan een derde van zijn aardgas afhankelijk van Rusland. In Nederland is die afhankelijkheid volgens schattingen van experts zo’n 15 procent.
115 euro
De prijs van gas is donderdag met meer dan 40 procent omhooggeschoten op de toonaangevende Amsterdamse beurs nadat Rusland de aanval had ingezet op buurland Oekraïne. De prijs voor een megawattuur gas stond een half uur na de opening van de handel op 115 euro. Woensdag sloot de handel nog op een prijs van 87,45 euro.
Rusland is een grote leverancier van gas en de angst is dat de gaskraan vanuit dat land dichtgaat vanwege de oorlog in Oekraïne. Rusland viel het buurland donderdagochtend binnen en dat kan het land op sancties komen te staan. Mogelijk wordt daarbij ook de olie- en gasindustrie aangepakt omdat het land daar veel geld aan verdient.
Het Russische gasconcern Gazprom, voor het grootste deel in staatshanden, meldde aan persbureau Bloomberg dat de toevoer van de brandstof naar Europa zoals vanouds doorgaat.
Minister Jetten wil niet vooruitlopen op wat de Russische inval van Oekraïne betekent voor de gasprijzen en de gaslevering naar Nederland. „We houden het goed in de gaten”, zei hij voorafgaand aan een ingelast kabinetsoverleg donderdagochtend.
Wat de situatie in Oekraïne betekent voor de prijzen van gas, kan Jetten nog niet zeggen. Dat de handelsmarkten snel reageren op de inval, vindt hij „begrijpelijk.”