Extra lobby in Den Haag voor verbreding Rijnbrug
De provincie Gelderland gaat met andere partijen opnieuw lobbyen in Den Haag voor de verbreding van de Rijnbrug tussen Rhenen en Kesteren. Daarmee wil ze bereiken dat ook het Rijk, eigenaar van de oeververbinding, financieel bijdraagt.
Heel stellig waren Gedeputeerde Staten van Gelderland in december: méér dan de gereserveerde 42,3 miljoen euro wordt er voor de Rijnbrug niet op tafel gelegd. De financiële positie van de provincie laat dat niet toe. Provinciale Staten steunden dat standpunt woensdag.
Vrijwel dagelijks staan er files op en rond de Rijnbrug, op de provinciegrens met Utrecht. In elke richting is er nu één rijbaan. In 2018 stelden Gelderland en Utrecht samen ruim 80 miljoen beschikbaar voor verbreding tot tweemaal twee rijbanen. Kostenstijgingen, indexatie en een hogere reservering voor risico’s leiden tot een geschat tekort van nog eens 70 miljoen, zo werd eind vorig jaar duidelijk. Utrecht wil de helft van deze meerkosten betalen, Gelderland weigert dat te doen.
De verbreding is nog niet van de baan. De Gelderse Staten besloten ook een taakgroep te vormen, samen met Utrecht, de regio’s Rivierenland en FoodValley (Ede-Veenendaal en omgeving), gemeenten, ondernemers en mogelijk Rijkswaterstaat. Die moet onder meer onderzoeken of er wellicht een oplossing is die nog niet in beeld is geweest.
Samen met de taakgroep zal Gelderland verder bij het Rijk opnieuw en nadrukkelijk aandacht vragen voor de verbreding. Gedeputeerde Helga Witjes ziet mogelijkheden voor een „gerichtere lobby” die er eerder niet waren. Het kabinet heeft aangekondigd dat er een geldpotje komt om de achterstanden in het onderhoud van onder andere bruggen aan te pakken. Bovendien worden er in beide regio’s de komende jaren zo’n 40.000 woningen gebouwd. Daarvoor moet ook worden geïnvesteerd in een goede bereikbaarheid van de regio en de Rijnbrug is daarvoor belangrijk, aldus de gedeputeerde.
Het voorstel voor de taakgroep en de extra lobby, ingediend door ChristenUnie, SGP, VVD, CDA, GroenLinks, PvdA en 50Plus, kreeg in de statenvergadering een ruime meerderheid. Steun was er ook voor de suggestie van de SGP om de gereserveerde miljoenen beschikbaar te houden om die alsnog te kunnen besteden aan de verbreding van de brug, mocht er een oplossing komen die het project toch nog mogelijk maakt.