OM eist 12 jaar cel voor doodtrappen buurman
Het Openbaar Ministerie heeft woensdag voor de rechtbank in Maastricht twaalf jaar gevangenisstraf geëist tegen een 25-jarige inwoner van Maastricht en een 48-jarige inwoner van Hoensbroek. Justitie verdenkt hen ervan op 27 juni 2020 de buurman van de 25-jarige Limburger om het leven gebracht te hebben. Richard S. en Wim K. zouden hun slachtoffer opzettelijk zo lang tegen het hoofd geslagen en geschopt hebben, dat hij als gevolg daarvan overleed.
Volgens het OM hebben beide verdachten hun slachtoffer in blinde woede aangevallen. Wie wat precies deed, blijft duister, maar dat is volgens justitie van geen belang. Zij roofden vervolgens enkele dure spullen uit zijn woning om het zwaargewonde slachtoffer uiteindelijk zonder hulp in te roepen aan zijn lot over te laten. De man werd pas een dag later gevonden. Het slachtoffer overleed bijna drie weken later in het ziekenhuis.
S. had naar eigen zeggen een hekel aan zijn buurman, die volgens hem pedofiel zou zijn. De 47-jarige buurman zou onzedelijk naar zijn 2-jarig dochtertje hebben gekeken. Toen S. de buurman die dag zag terugkomen van een wandeling, flipte hij naar eigen zeggen, ging achter hem aan, gevolgd door K., die bij hem op bezoek was. Beiden sloegen de buurman tot hij niet meer bewoog.
Beide verdachten legden voor de rechtbank wisselende en tegenstrijdige verklaringen af. Weliswaar bekende S. de man „een klap gegeven” te hebben, maar ontkende dat hij hem dood wilde. K., met een strafblad van 28 pagina’s voor mishandeling en diefstal, en S. (nog zonder strafblad) beschuldigden elkaar van het schoppen van de buurman. De rechter moest K. meermaals tot de orde roepen. Zo schold K. de ander uit voor „laffe hond” en „vies smerig ventje”, die hem „erbij probeert te lappen”.
Buren zeggen dat het 47-jarige slachtoffer al lange tijd doodsbang was voor S. die hem herhaaldelijk zou hebben bedreigd. Hij overwoog zelfs te verhuizen. Beide verdachten waren onder invloed van alcohol en drugs in de woning van de buurman toen deze werd neergeslagen.
Na de eis ontstak K. in woede en ontstond er een scheldpartij tussen hem en bezoekers op de publieke tribune, waarop de rechtbank K. naar het cellencomplex liet brengen.