Tweede Kamer in debat over klimaatplannen coalitie
De Tweede Kamer debatteert woensdag over de klimaatplannen van het kabinet. Voor Rob Jetten (D66) wordt het zijn belangrijkste debat als minister van Klimaat en Energie tot nu toe. „Nederland gaat voor groen”, vatte Jetten de klimaatdoelen onlangs samen in een brief aan de Kamer.
In 2050 moet Nederland wat de coalitie betreft helemaal klimaatneutraal zijn. Dat betekent dat ons land dan niet meer bijdraagt aan verdere opwarming van de aarde door de uitstoot van CO2 en andere broeikasgassen. In 2030 moet de uitstoot met zeker 55 procent zijn verminderd ten opzichte van 1990. Dat doel wil het kabinet in de Klimaatwet zetten. Nu staat daar nog in dat de uitstoot met 49 procent moet verminderen.
Om er zeker van te zijn dat de doelstelling wordt gehaald, mikt het kabinet in het beleid voor de zekerheid op een nog iets sterkere afname, van 60 procent in 2030. Om de klimaatdoelen te bereiken, moet Nederland in de eerste plaats veel meer duurzame energie gaan opwekken, bijvoorbeeld uit zon en wind. De industrie moet vergroenen, huishoudens en bedrijven moeten van het aardgas af en het gebruik van elektrische auto’s wordt meer gestimuleerd. Verder wil de coalitie twee nieuwe kerncentrales laten bouwen en de enige kerncentrale die nu in bedrijf is, in het Zeeuwse Borssele, langer openhouden.
Voor alle investeringen tot 2030 wil het kabinet een ‘klimaat- en transitiefonds’ van 35 miljard euro oprichten. „Met hier en daar een likje verf redden we het niet. Daarom pakken we het groter aan”, aldus Jetten. Volgens hem is Nederland het aan volgende generaties verplicht „om een klimaatneutraal, fossielvrij en circulair Nederland over te dragen”.