RK-Kerk blijft in greep van schandalen
De Rooms-Katholieke Kerk is zaterdag geconfronteerd met nieuwe incidenten rond seksueel misbruik door geestelijken. De aartsbisschop van Los Angeles, Roger Mahoney, heeft aangekondigd dat de Amerikaanse justitie een onderzoek naar hem is begonnen.
Mahoney wordt beschuldigd door een vrouw die zegt in 1970 op een rooms-katholiek lyceum in Californië het slachtoffer van hem te zijn geworden. Zelf zegt hij dat er niets waar is van het verhaal en dat hij zelf justitie heeft ingeschakeld. Kort voor Mahoney’s onthulling werd bekend dat een 48-jarige Amerikaanse priester, Don Rooney, in Cleveland in de staat Ohio zelfmoord had gepleegd nadat hij was beschuldigd van aanranding van een minderjarig meisje.
De paus heeft zaterdag ingestemd met het ontslag van de Ierse bisschop Brendan Oliver Comiskey van Fern. Die kondigde vorige week dinsdag aan af te treden. Comiskey wordt verweten dat hij een priester die van seksueel misbruik is beschuldigd, te lang de handen boven het hoofd heeft gehouden. De kritiek op hem had grote vormen aangenomen na de uitzending van een documentaire op de televisie over de zaak van de beschuldigde priester Sean Fortune. De priester pleegde in 1999 zelfmoord omdat justitie van plan was hem wegens ontucht te vervolgen. Comiskey zei tijdens een persconferentie dat hij zijn best had gedaan om de zaak-Fortune goed te behandelen, maar dat dat „duidelijk niet goed genoeg was.”
In de VS heeft het pedofilieschandaal in de Rooms-Katholieke Kerk een veel grotere omvang dan in Europa. Begin maart trad bisschop Anthony O’Connell van Palm Beach in Florida af. Hij erkende dat hij 25 jaar geleden een seminariestudent seksueel had misbruikt. In februari werd een priester van het aartsbisdom Boston, John Geoghan, tot tien jaar cel veroordeeld. Meer dan 130 mensen hadden hem beschuldigd van seksueel misbruik. Sinds januari zijn in de VS al tientallen priesters geschorst of ontslagen.