Duitse minister kritisch op Bijbeltekst stadspaleis Berlijn
De Duitse minister van Cultuur, Claudia Roth, heeft kritiek geuit op de Bijbelse inscriptie op de koepel van het herbouwde stadspaleis in Berlijn. Ze zei dat het Humboldt Forum, gehuisvest in het gebouw, „niet het Vaticaan” is.
Dat schrijft CNE.news op basis van het Duitse protestantse persbureau Idea en de Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Het stadspaleis, de residentie van de voormalige koning van Pruisen en de Duitse keizer, werd tussen 2010 en 2021 herbouwd. De discussie over Bijbelteksten op de monumentale koepel is al gaande sinds de plannen voor de herbouw begin deze eeuw werden opgesteld. De Pruisische koning Friedrich-Wilhelm IV bouwde het oorspronkelijke paleis. In 1845 voorzag hij de koepel van een kruis en een combinatie van Bijbelteksten: „Onder de hemel is geen andere naam gegeven dan die van Jezus, voor Wie elke knie zich zal buigen” (Handelingen 4:12 en Filippenzen 2:10). Bovenop staat een groot kruis.
Het Humboldt Forum, een organisatie voor „cultuur, wetenschap, uitwisseling en debat”, maakte eind vorig jaar bekend een plaquette te willen aanbrengen met de tekst: „Alle instellingen van het Humboldt Forum nemen met nadruk afstand van de in de inscriptie tot uitdrukking gebrachte aanspraak van het christendom op de enige waarheid en op alleenheerschappij.”
In een interview met de Frankfurter Allgemeine Zeitung zei Roth dat de inscriptie op de koepel haaks staat op het doel van het Humboldt Forum om een plek te zijn die openstaat voor de wereld. In plaats daarvan maakt de inscriptie een „aanspraak op dominantie die gewoon een afschrikkende werking heeft.” Het Humboldt Forum is „niet het Vaticaan.” Volgens de minister, die lid is van de Groenen, moet er verder worden gediscussieerd over de vraag hoe het stadspaleis een plek kan zijn waar niemand zich buitengesloten voelt.
Afstand
„Tolerantie is slecht als men de aanblik van een 150 jaar oude tekst, waar niemand het mee eens hoeft te zijn, niet eens kan verdragen”, schreef Richard Schröder eerder deze maand in de Zwitserse krant Neue Zürcher Zeitung. In een opiniestuk weerlegde de emeritus hoogleraar aan de Humboldt Universiteit in Berlijn de argumenten van het Humboldt Forum om afstand te nemen van de inscriptie.