Buitenland

Massale protesten tegen Israël

Vele honderdduizenden mensen hebben afgelopen weekeinde, vooral in Arabische landen, betoogd tegen het al ruim een week durende Israëlische offensief op de Westelijke Jordaanoever. Een van de grootste betogingen had plaats in het Marokkaanse Rabat.

ANP/RTR
8 April 2002 09:05Gewijzigd op 13 November 2020 23:30

De Marokkaanse mars werd onder zware politiebescherming gehouden in het centrum van de hoofdstad Rabat. De socialistische premier Abderrahmane Youssoufi deed samen met enkele andere ministers en oppositieleiders mee aan de betoging. „Yasser Arafat is het symbool van verzet tegen alle vormen van terrorisme, inclusief het staatsterrorisme dat Israël permanent tegen de Palestijnen gebruikt”, zei Youssoufi.

Veel deelnemers droegen armbanden met de tekst „Wij zijn allemaal Palestijnen.” Sommige mensen droegen karikaturen mee van de Israëlische premier Ariel Sharon die een hakenkruis op zijn kleding droeg.

Andere deelnemers aan het protest staken Amerikaanse vlaggen in brand. Zij riepen: „Tel Aviv-Washington, de ware as van het kwaad” en noemden de Amerikaanse president George Bush en Sharon ”oorlogsmisdadigers”.

In Bahrein overleed zondag een man die vorige week tijdens een demonstratie voor de Amerikaanse ambassade door een rubber kogel was geraakt. De begrafenis van de man sloeg om in een hernieuwde anti-Amerikaanse en anti-Israëlische demonstratie.

De mars in Marokko komt een dag voor het gesprek in Rabat tussen de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell en de Marokkaanse koning Mohammed VI en kroonprins Abdullah van Saudi-Arabië, die momenteel in zijn buitenhuis in Marokko verblijft. Powell gaat daarna verder naar het Midden-Oosten om te pogen een einde aan de strijd te maken.

Ook in onder meer Libanon, Syrië, Egypte en de Verenigde Arabische Emiraten waren er pro-Palestijnse manifestaties. Duizenden Israëliërs hebben zaterdag op hun beurt in Tel Aviv gedemonstreerd tegen de militaire acties van premier Sharon. De groep liep van het Rabinplein naar het enkele kilometers verderop gelegen ministerie van Defensie. De betogers droegen spandoeken met teksten als ”Stop met het bloedvergieten” en ”We moeten terugtrekken uit de Palestijnse gebieden.”

In de straten van veel Europese steden weerklonken afgelopen weekend ook steunbetuigingen aan het Palestijnse volk. Een groep van ruim honderd mensen heeft zaterdag gedemonstreerd op het Plein in Den Haag tegen het geweld van Israël tegen de Palestijnen. De betoging was de opmaat tot een grote landelijke demonstratie, komende zaterdag in Amsterdam.

In Brussel is het zondag in de vroege avond tot relletjes gekomen met jonge demonstranten, na afloop van een pro-Palestijnse betoging. Daarbij zijn diverse auto’s en ruiten vernield. Enkele honderden jongeren werden samengedreven in de omgeving van het Brusselse Noord-Station.

De politie heeft zes tot zeven aanhoudingen verricht. Een van de gebouwen waar ruiten werden ingegooid, was het ministerie van Financiën.

De problemen ontstonden nadat de betogers vanaf het eindpunt in de Brusselse Europa-wijk werden teruggestuurd via een deel van het parcours. Daarbij passeerden jonge heethoofden de Amerikaanse ambassade, waar de eigen ordedienst van de organisatie tijdens de demonstratie al met grote moeite onregelmatigheden kon voorkomen. Bij de Amerikaanse ambassade werden toen wel enkele politieagenten met stenen bekogeld. Ook staken betogers Amerikaanse vlaggen in brand.

Aan de demonstratie namen ruim 15.000 vooral Arabische betogers deel. Zij vroegen samen met enkele linkse organisaties en vertegenwoordigers van de groene regeringspartijen om terugtrekking van Israël uit de bezette Palestijnse gebieden.

De politie schatte het aantal demonstranten tussen de 10.000 en 15.000. De organisatoren schatten hun aantal tussen de 30.000 en 40.000.

In New York betuigden duizenden demonstranten zondag aan Israël en zijn militaire offensief op de Westelijke Jordaanoever. Het afgelopen weekeinde zijn in de Verenigde Staten zowel pro- als anti-Israëlische demonstraties gehouden.

Zaterdag waren honderden mensen in New York de straat op gegaan om tegen het Israëlische optreden te protesteren. Sommigen vergeleken de Israëlische premier Ariel Sharon met Adolf Hitler. Zondag luidde een van de meegedragen leuzen daarentegen ”Arafat = Osama = Terreur”.

In Boston kwamen zondag ongeveer 3000 mensen bijeen voor een steunbetuiging aan Israël. Een dag eerder was ook daar een pro-Palestijnse demonstratie geweest. Andere betogingen hadden plaats in Miami en Texas, waar de Britse premier Tony Blair en de Amerikaanse president George Bush Israël opriepen het offensief te staken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer