Welbeschouwd: Propaganda aan het Paardenwater
De kerk van onze gemeente in Gorinchem staat aan het Paardenwater. Hoewel ik een paar jaar geleden een dikke pil over de geschiedenis van de stad heb gelezen, ben ik vergeten waar die naam vandaan komt. Was het het water waar paarden waterden of waar ze water dronken? Of allebei tegelijk?
Hoe het zij, nu rijden er over deze toegangsweg naar de stad nog maar weinig paarden en des te meer paardenkrachten. Het is een A-locatie waar onze kerk staat, en als ondernemer denk je dan aan reclame.
Een opvallend spandoek met een goede tekst. Maar welke tekst? Wat moet er op het doek? ”God is liefde” gooit hoge ogen. Iedereen vindt het op voorhand mooi, het is goed communiceerbaar en het staat letterlijk in de Bijbel. Nooit verkeerd. Het woord liefde komt zelfs 250 keer voor in de Bijbel.
Toch ga ik voor een ander statement: ”God is heilig”. Een steuntje in de rug bij deze keus is dat het woord heilig ruim duizend keer in de Bijbel staat. Bovendien zingen de engelen niet: „Liefde, liefde, liefde”, maar „Heilig, heilig, heilig is de Heere.”
Ik beweer niet dat de boodschap ”God is liefde” onbelangrijk is of niet urgent. God is liefde. Daarom heeft Hij Zijn Zoon gegeven tot een verzoening voor de zonden van de hele wereld (1 Joh. 2:2). Een kerk is op sterven na dood als ze niet iedereen die langsfietst, deze liefde gunt. Maar juist daarom kan die kerk er niet omheen zichzelf de vraag te stellen wat het effect is van zo’n tekst. Welk verhaal vertelt het spandoek ”God is liefde” in een emotiemaatschappij, vol aandacht voor behoeften als warmte, begrip en een gelukkig gevoel? In zo’n wereld verschraalt Gods liefde tot een heerlijke gedachte, koesterende emotie of fijne ervaring, heel geschikt om ons altijd dorstige (immers lekke) vat van psychologische behoeften tot de rand toe te vullen.
Wat blijft er over van Gods liefde als je niet bedenkt dat Hij heilig is? De geheel Andere, de Ene, de Eeuwige. Wie over God denkt als een soort volmaakt mensenmens, zal Zijn liefde niet begrijpen. Immers, hoe kan iemand die terecht met afschuw kennisneemt van het feit dat Lot zijn eigen dochters aanbood voor groepsverkrachting, ooit begrijpen dat God Zijn Geliefde overgaf aan fanatieke religieuze moordenaars? Sterker: dat het God behaagde Hem te verbrijzelen? Evenmin als Zijn genade is Gods liefde goedkoop. Zijn barmhartigheid is onbegrijpelijk en bovenmenselijk. „Want gelijk de hemelen hoger zijn dan de aarde, alzo zijn Mijn wegen hoger dan uw wegen, en Mijn gedachten dan uw gedachten” (Jes. 55:9). Dat geldt overigens ook voor Zijn toorn. „Deze dingen doet gij, en Ik zwijg; gij meent dat Ik ten enenmale ben gelijk gij; Ik zal u straffen” (Ps. 50:21).
De kerk anno 2022 zou juist omdat ze mensen liefheeft, nadrukkelijker de boodschap moeten brengen dat Gods liefde niet een dagelijks in te nemen dosis happiness is, of een oplossing voor behoefte aan vriendschap, waardering en plezier. Dat Hij iets aanbiedt wat de wereld nooit kan leveren, maar waar de mens in zijn diepste wezen naar verlangt. Dat God juist omdat hij God is, een mens kan vervullen met een liefde die hem totaal overweldigt en definitief verandert.
De auteur is mediator, coach en ondernemer