BuitenlandOnrust Oekraïne

Blinken vraagt Rusland te verklaren Oekraïne niet aan te vallen

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken heeft er donderdag bij Rusland op aangedrongen zich terug te trekken en te verklaren Oekraïne niet binnen te vallen.

Redactie buitenland
17 February 2022 18:07Gewijzigd op 18 February 2022 10:25
beeld AFP, TIMOTHY A. CLARY
beeld AFP, TIMOTHY A. CLARY

Als het land vrede zoekt, zei Blinken tegen de VN-Veiligheidsraad, dan kan „de Russische regering vandaag zonder dubbelzinnig voorbehoud of ontwijkend gedrag aankondigen dat Rusland Oekraïne niet zal binnenvallen.” Het land kan dat volgens de minister ook demonstreren door soldaten terug te trekken en diplomaten naar de onderhandelingstafel te sturen.

Blinken herhaalde zijn waarschuwing dat Russische troepen zich voorbereiden op een aanval op Oekraïne in „de komende dagen.” Rusland zou van plan zijn een aanleiding te verzinnen voor een inval in het buurland, bijvoorbeeld in de vorm van een nep- of echte aanval met chemische wapens.

De Russische onderminister van Buitenlandse Zaken Sergej Rjabkov vertelde dat de militaire scenario’s die Blinken schetste betreurenswaardig en gevaarlijk waren en voegde eraan toe dat sommige Russische soldaten al terugkeren. Rusland kondigde donderdag aan militair te kunnen reageren als de VS niet aan zijn veiligheidseisen voldoen.

Beschietingen

Rjabkov beschuldigde Oekraïne van herhaalde aanvallen op de oostelijke Donbas-regio, waarbij „duizenden slachtoffers vielen.” De Russen hebben een rapport ingediend bij de VN waarin wordt beweerd dat het Oekraïense leger „misdaden” heeft gepleegd tegen inwoners van de Donbas-regio. Er zou sprake zijn van „genocide.”

De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE), die de situatie in Oost-Oekraïne monitort, heeft donderdag bij de bestandslijn meerdere beschietingen geregistreerd. Separatisten in het oosten van Oekraïne beschuldigen het regeringsleger ervan meerdere aanvallen te hebben uitgevoerd. Het Oekraïense leger ontkent en beweert dat juist de rebellen de regeringstroepen hebben beschoten.

Om alsnog tot een diplomatieke oplossing te komen, ontmoeten Blinken en zijn Russische collega Sergej Lavrov elkaar volgende week.

De Amerikaanse president zal vrijdag een gesprek leiden over de crisis in Oekraïne met de leiders van Canada, Frankrijk, Duitsland, Italië, Polen, Roemenië, het Verenigd Koninkrijk, de EU en de NAVO. De komende dagen zullen ook de ministers van Buitenlandse Zaken van de G7 de situatie rondom Oekraïne bespreken tijdens een veiligheidsconferentie in München.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer