Arrestaties na actie Extinction Rebellion bij hoofdkantoor ING
Twaalf demonstranten van de actiegroep Extinction Rebellion zijn maandagavond opgepakt na een actie in de lobby van het hoofdkantoor van ING in Amsterdam-Zuidoost. Het gebouw sloot om 21.00 uur, daarna weigerde het overgrote deel van de groep demonstranten te vertrekken uit de lobby, ondanks een oproep van de politie. Daarop werd de groep gearresteerd, aldus een woordvoerder van Extinction Rebellion.
Een deel van de gearresteerden liep mee met de politie, een ander deel werd door de politie uit het gebouw gedragen. De demonstranten zijn in politiebusjes overgebracht naar een cellencomplex in Amsterdam-Zuidoost en blijven daar naar verwachting de komende nacht vastzitten.
Ongeveer vijftien mensen zaten woensdag in de lobby van de ING, omdat ze willen dat de bank per direct stopt met investeren in de fossiele industrie. De demonstranten droegen overalls en bouwhelmen en hadden kruiwagens met steenkool uitgestort in de lobby van het kantoor aan de Bijlmerdreef. „Wij komen de kolen terugbrengen die ING met ons geld heeft opgegraven”, aldus de actievoerders.
Volgens een politiewoordvoerder hadden de aanwezige ING-medewerkers geen last van de demonstratie en werden de demonstranten daarom voordat het gebouw sloot niet gevraagd te vertrekken.
De groep wilde in de lobby blijven zitten totdat de bank aan hun eis voldoet: per direct stoppen met de financiering van en dienstverlening aan de fossiele industrie. De afgelopen weken voerde Extinction Rebellion al actie tegen de bank, door onder meer flyers te verspreiden en voor de deur van het kantoor te protesteren. Vorige week woensdag sprak de groep met de directie duurzaamheid van ING. Omdat de bank toen zei niet te willen stoppen met het financieren van nieuwe fossiele bronnen, werd de lobby bezet gehouden, aldus Extinction Rebellion.
Een woordvoerder van ING zei verrast te zijn door de actie, omdat het gesprek met de klimaatactivisten volgens hem constructief geweest was. De bank heeft zich verbonden aan de klimaatdoelstelling van Parijs en zegt de portefeuille aan investeringen in olie en gas af te bouwen. Ook zal de financiering van kolen per eind 2025 nagenoeg nul zijn. „Maar het stoppen van financiering per vandaag of morgen, dat is niet realistisch”, aldus de woordvoerder.
Uit een onderzoek van non-profitorganisatie ShareAction bleek maandag dat grote banken zoals HSBC, Barclays, BNP Paribas, Deutsche Bank, maar ook ING, nog altijd miljarden in fossiele brandstoffen zoals olie en gas steken.