Kerk & religie

Over zes weken uitspraak in zaak rond ds. Kort

Tweeëneenhalf uur duurde de hoorzitting bij het gerechtshof in Den Haag waarin ds. A. Kort woensdagmorgen werd bevraagd.

16 February 2022 15:25
Advocaat Gerard Spong die homo-activist Leon Houtzager bijstaat in de zaak rond ds. A. Kort arriveert woensdagmorgen bij het gerechtshof in Den Haag. beeld Dirk Hol
Advocaat Gerard Spong die homo-activist Leon Houtzager bijstaat in de zaak rond ds. A. Kort arriveert woensdagmorgen bij het gerechtshof in Den Haag. beeld Dirk Hol

In het paleis van justitie vond de hoorzitting plaats waarin ds. Kort, predikant van de oud gereformeerde gemeente in Nederland te Krimpen aan den IJssel, werd gehoord over diens uitlatingen in een brief aan het gemeentebestuur van zijn woonplaats. De Rotterdamse homo-activist Houtzager vindt dat de predikant daarin uitspraken doet die homo’s discrimineren.

De zitting was besloten. Ds. Kort en mr. René de Groot, die de predikant bijstaat, mogen geen mededelingen doen over wat tijdens de zitting is gevraagd en gezegd, zeggen zij woensdagmiddag na de zitting. „Dat heeft de voorzitter een- en andermaal gezegd. Daar willen we ons aan houden”, zegt ds. Kort desgevraagd. De Groot van Adriaan van der Weel Advocaten: „Dat is zo om mensen tegen wie zo’n aangifte is gedaan, in dit geval ds. Kort, te beschermen.”

In zijn algemeenheid wil ds. Kort wel zeggen dat hij vond dat de rechters zich „heel correct” opstelden in de zitting. Advocaat De Groot: „Bij zittingen van de hoven zie je eigenlijk altijd dat de rechters goed voorbereid zijn, en de raadsheren zich zakelijk opstellen.”

Het gerechtshof doet over ongeveer zes weken uitspraak, zegt De Groot.

Buiten het gerechtshof was weinig te merken van de zitting. Sympathisanten van Leon Houtzager waren er niet. In en voor het gerechtshof was een viertal mensen aanwezig die als steunbetuiging aan ds. Kort naar Den Haag waren gekomen. „Dinsdagavond sprak ds. Kort in onze gemeente. Ik had de behoefte om hier te zijn. Stel je voor dat hier demonstranten hadden gestaan, dan had ik ds. Kort willen helpen”, zegt een van hen, afkomstig uit Geldermalsen. Ds. Kort en de advocaat die hem bijstaat, betraden het paleis van justitie overigens uit voorzorg via een andere ingang.

Vrij en frank

Wat drijft advocaat De Groot om zo veel energie in de zaak rond ds. Kort te steken? „Ik vind dat mensen elkaar het zwijgen niet kunnen opleggen. De Bijbel en de Koran verkondigen al honderden jaren dezelfde boodschap. En als de Bijbel zegt dat homoseksualiteit een zonde is, moet iemand die in de Bijbel gelooft dat ook vrij en frank zonder vrees voor vervolging kunnen verwoorden. Voor die vrijheid, voor die grondrechten, zet ik me in. In deze zaak zijn er mensen die de dominee de mond willen snoeren. Dat moet hoe dan ook voorkomen worden.”

De Groot ziet de zaak juridisch met vertrouwen tegemoet. „Anders zou ik een slechte advocaat zijn”, voegt hij er met een glimlach aan toe.

Leon Houtzager reageerde woensdagmiddag via Twitter ook kort op de zaak: „Onze zaak staat naar onze mening nog steeds sterk en heeft een groot maatschappelijk belang. Wij hebben alle vertrouwen in een goede afloop.”

Veel steun

Ds. Kort gaat na de zitting weer naar huis. „Ik ga me voorbereiden op de preek van vanavond. Even tot rust komen. En de preekstoel is vaak de beste geneesstoel.”

De predikant is verwonderd over de vele blijken van steun die hij in de achterliggende dagen heeft ontvangen. „Vanuit de breedte van kerkelijk Nederland, over de kerkmuren heen, heb ik zo veel reacties gehad, van predikanten, kerkenraden, gemeenteleden. Na de uitzending van het programma van #Boos kregen we begin vorig jaar heel veel vervelende, nare post binnen. Maar nu was er vanuit reformatorische hoek een even grote hoeveelheid reacties met steunbetuigingen. Heel veel mails, kaarten, emailberichten. Er waren schoolklassen die kaarten of werkstukjes stuurden. Om stil van te worden. Dat heeft ons heel goed gedaan.”

In veel kerken in Nederland is ook voorbede gedaan voor ds. Kort. „Dan voel je je gedragen op het gebed. Ik heb ook rustig naar de hoorzitting kunnen toeleven. Ik heb geen bezwaard geweten. De Heere weet hoe ik mijn uitlatingen heb bedoeld. Als predikanten mogen we niet zwijgen, maar moeten we mensen waarschuwen. Dat doe ik uit liefde. Mensen moeten gered worden.”

De predikant zegt ook enkele reacties te hebben ontvangen van homo’s en lesbiennes die het niet eens zijn met het standpunt van ds. Kort, maar wel lieten weten zich niet te kunnen vinden in de actie van Leon Houtzager en het COC.

Procedure

Het gerechtshof hoorde ds. Kort in een zogenoemde artikel 12-procedure. Die kan iemand aanspannen als de officier van justitie besluit om iemand niet te vervolgen na een aangifte. Houtzager vond dat ds. Kort in zijn brief aan het gemeentebestuur discriminerende uitlatingen deed. De officier sprak echter uit dat er geen reden voor vervolging was en dat de uitlatingen binnen de vrijheid van godsdienst vielen. Daar was Houtzager het niet mee eens. Zijn advocaat, Gerard Spong, beriep zich daarom op artikel 12. Dan moet het gerechtshof onderzoeken of de officier van justitie de juiste afweging heeft gemaakt. Als het gerechtshof vindt dat dat niet gebeurd is, moet de officier alsnog de zaak tegen ds. Kort in behandeling nemen. Dan komt pas de vraag op tafel of ds. Kort wel of geen discriminerende uitspraken heeft gedaan. Nu gaat het over de juistheid van de beslissing van de officier van justitie om niet tot vervolging over te gaan.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer