Vrijspraak voor verdachte van partnermoord Kaatsheuvel
De 46-jarige Wim S. is in hoger beroep vrijgesproken van de moord op zijn vriendin Heidy Goedhart in Kaatsheuvel. Het Openbaar Ministerie had 17,5 jaar celstraf geëist. Het hof in Den Haag oordeelde dat S. mogelijk onder druk is verleid tot een moordbekentenis en Goedhart mogelijk door een inbreker is gedood.
Op 19 december 2010 is de 34-jarige partner van S. in de tuin van hun woning in Kaatsheuvel met een steen op het hoofd geslagen en gewurgd. Hun kinderen, twee jaar oud en nog geen zes maanden, lagen boven in bed. Het OM beschuldigde hem ervan dat hij het misdrijf heeft willen verhullen door een inbraak in scène te zetten.
S. werd in 2018 door het hof in Den Bosch veroordeeld tot twintig jaar cel. De Hoge Raad vernietigde deze uitspraak en bepaalde dat het hof in Den Haag de zaak opnieuw moest doen. Volgens de Hoge Raad moest er beter worden gemotiveerd of en zo ja hoezeer S. in 2014 in het Spaanse Marbella door undercoveragenten werd verleid tot een moordbekentenis. S. dacht dat hij een goedbetaalde baan bij een IT-bedrijf zou krijgen als hij zou bekennen. Deze tactiek van de politie staat bekend als de Mr. Big-methode en verhoogt volgens deskundigen het risico op een valse bekentenis.
„De methode heeft een wettelijke grondslag, maar in dit geval is niet voldoende op papier gezet wat er precies is gebeurd, hoe de communicatie met de verdachte precies is verlopen en hoe het verloop van het traject is geweest en hoe de zakelijke relaties zijn ontstaan. Het hof had dat graag gezien om te beoordelen hoeveel psychische druk aan de verdachte is opgelegd”, aldus het hof. „De kans op een valse bekentenis is nu aanwezig en daarom leggen we die terzijde.”
Ook de overige bewijsmiddelen bleken onvoldoende om tot een veroordeling te komen. S. heeft volgens het hof wel opvallend inconsequente verklaringen bij de politie afgelegd en het lijkt erop dat hij zijn verklaringen heeft bijgesteld. Maar juridisch zijn ze niet te kwalificeren als leugens. Het hof onderzocht ook alle sporen, zoals vingerafdrukken, DNA en schoensporen. „We kunnen niet zeggen welk scenario het nou geweest is.”
De uitspraak werd bijgewoond door veel nabestaanden. Zij reageerden geschokt en riepen „leugenaar” op het moment dat S. de zaal verliet.