Kerk & religie

Bijna 280.000 euro subsidie voor Friese orgels, klokken en uurwerken

Twaalf Friese monumenten krijgen subsidie voor de restauratie van orgels en uurwerken. Bijna 280.000 euro gaat naar lokale kerken en burgerlijke gemeenten.

Lodewijk Born
16 February 2022 08:21
De kerk in het Friese Wanswerd kreeg 13.628 euro subsidie voor de restauratie van het uurwerk, het aandrijfwerk en de wijzerplaten. beeld Sjaak Verboom
De kerk in het Friese Wanswerd kreeg 13.628 euro subsidie voor de restauratie van het uurwerk, het aandrijfwerk en de wijzerplaten. beeld Sjaak Verboom

Dat heeft de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) onlangs bekendgemaakt.

Er is in Nederland in totaal voor 3,3 miljoen euro subsidie verleend voor 39 rijksmonumenten. Eigenaren van rijksmonumenten met zogenoemde klinkende onderdelen (beiaarden, orgels, luidklokken en uurwerken) konden per 1 september vorig jaar subsidie aanvragen voor een restauratie.

Vrouwenparochie

In totaal gaat er een bedrag van ruim 278.000 euro naar twaalf Friese monumenten. Voor het Van Dam-orgel in de Bordenakerk in Vrouwenparochie werd een rijkssubsidie van 82.000 euro beschikbaar gesteld. Het orgel komt uit het jaar 1844. „We zijn er zeer ingenomen mee”, laat kerkenraadsvoorzitter Laas Bonnema weten. De totale restauratiesom van het instrument wordt geraamd op „een kwart miljoen.” Het staat in de planning om dit najaar met de orgelrestauratie te beginnen.

De gemeente Waadhoeke kan bijna 10.000 euro tegemoet zien voor de restauratie van twee monumentale luidklokken en de klokkenstoel in de Pontianuskerk in Marsum. De gemeente is eigenaar van de toren.

De evangelisch-lutherse gemeente in Leeuwarden heeft de toezegging van ruim 25.000 euro voor de restauratie van het Van Dam-orgel (1869). Dat komt bij een subsidiebedrag uit de monumentenregeling van de provincie Friesland en een bijdrage van de Moeller Stichting. Opgeteld heeft de kerkelijke gemeente nu zo’n 73.000 euro binnen. „We hebben nog maar een klein tekort. Ongeveer 14.000 euro”, aldus kerkrentmeester Marc Braaksma.

De restauratie wordt geraamd op ongeveer 87.000 euro. „We gaan in de zomer nog benefietconcerten houden, waarmee we ook geld willen ophalen. We zijn superblij met de subsidies. Het financiële gat is nu te overzien.”

Schnitgerorgel

In totaal konden 36 van de 46 aanvragen worden gehonoreerd. Het laagste subsidiebedrag is 3443 euro voor het torenuurwerk in het Friese dorp Burgwerd.

Het hoogste bedrag gaat naar de restauratie van het Schnitgerorgel in de Grote of St. Michaëlskerk in Zwolle: 573.000 euro. Dat instrument werd gebouwd in de jaren 1719-1721. Orgelbouwer Arp Schnitger (1648-1719) begon met het ontwerp en overleed tijdens de bouw van dit orgel. Zijn zonen Johann Georg en Frans Caspar voltooiden het indrukwekkende instrument.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer