Economie

HBG en Ballast winnen baggeroorlog

Hollandsche Beton Groep (HBG) en Ballast Nedam mogen samen baggerend de wereld rond. Na een maandenlange juridische strijd besloot de Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam gisteren dat de bevriezing van de joint venture tussen beide bedrijven onmiddellijk moet worden opgeheven.

ANP
8 November 2001 11:58Gewijzigd op 13 November 2020 23:15

Het was de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) die alsnog wilde aantonen dat HBG bij de baggerfusie met Ballast Nedam „wanbeleid" heeft gevoerd door de aandeelhouders op een zijspoor te zetten. De VEB, bij monde van voorzitter P. de Vries, heeft altijd een voorkeur gehad voor een meer lucratieve deal tussen HBG enerzijds en Boskalis met Heijmans anderzijds. De Ondernemingskamer zag, nadat twee enquêtecommissies zich de afgelopen tijd over deze zaak hadden gebogen, geen aanleiding de samenwerking tussen HBG en Ballast langer te blokkeren.

Extra opbrengsten
Direct na het oordeel van de Ondernemingskamer toonden de directies van HBG en Ballast Nedam zich zeer verheugd. Eerder al had De Vries laten weten een fusie tussen de baggerpoten van beide concerns niet meer te dwarsbomen. „Dat heeft nu geen zin meer. Het bod van Heijmans/Boskalis is van tafel. Wel willen we een principiële uitspraak van de Ondernemingskamer." Aanvankelijk wist De Vries zich hierin gesteund door 25 verzoekers, maar tijdens de zitting kwamen er slechts drie van hen opdraven. „Veel van deze mensen waren moeilijk bereikbaar", aldus De Vries.

Volgens bestuursvoorzitter C. Reigersman van HBG kan de baggerfusie, na maanden uitstel, nu razendsnel tot extra opbrengsten leiden voor HBG en Ballast Nedam. Het toverwoord synergie, dat door de rechtszaal galmde, moet op de langere termijn voor honderden miljoenen euro’s zorgen. En dat is hoognodig, want de beurskoers van HBG staat al geruime tijd onder druk. „Is veel te laag", aldus Reigersman. Na al die tijden van mineur kon de topman eindelijk een opgeruimd advies geven: „Kopen dus die aandelen."

Toch kunnen de aandeelhouders volgens De Vries nog voor een vervelend staartje aan deze zaak zorgen. Tijdens de eerste grote aandeelhoudersvergadering in mei 2002 staat onder meer de benoeming van een nieuw lid van de raad van bestuur bij HBG op het programma. „Maar ik sluit niet uit dat dan ook wordt gesproken over het vertrouwen in het hele bestuur. Is dat er wel of niet?" Reigersman wilde zich daar op deze heuglijke HBG-dag niet aan storen. „Veel aandeelhouders steunen ons beleid. Namens wie spreekt meneer De Vries nu eigenlijk?"

Voorschot
Pas over zes weken komt de Ondernemingskamer met het volledige oordeel over de baggeroorlog, maar gezien het urgente karakter werd hierop gisteren al een voorschot genomen. Het was de afsluiting van een episode in de Nederlandse bouw- en baggerwereld die veel betrokkenen ongetwijfeld een heel andere kijk op moddergevechten heeft gegeven.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer