BinnenlandMichiel de Ruyter

Zeeuwse lobby voor onderzeeboten

De gemeente Vlissingen en de provincie Zeeland lobbyen om de bouw van vier nieuwe onderzeeboten voor de Koninklijke Marine in Vlissingen te laten plaatsvinden.

Riekelt Pasterkamp
14 February 2022 10:22
beeld Riekelt Pasterkamp
beeld Riekelt Pasterkamp

Dat zei de burgemeester van Vlissingen, Bas van den Tillaar, zaterdag desgevraagd in de marge van de jaarlijkse herdenking bij het praalgraf van Michiel de Ruyter in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. Van den Tillaar legde er een bloemstuk namens de gemeente Vlissingen, de geboorteplaats van de zeventiende-eeuwse zeeheld.

De bouw van vier onderzeeboten bij de werf van Damen in Vlissingen zou een welkome aanvulling zijn op het compensatiepakket dat de regio kreeg na het afketsen van de bouw van een nieuwe marinierskazerne, aldus Van den Tillaar. Na jarenlang talmen werd begin 2020 duidelijk dat de kazerne –die de naam van De Ruyter zou krijgen– niet van Doorn naar Vlissingen zou verhuizen. Het Korps Mariniers kampte met leegloop; veel militairen wilden de verhuizing naar Zeeland voor zijn. Nu komt de nieuwe marinierskazerne in Nieuw Milligen, op de Veluwe.

Veel boosheid

Volgens SGP-raadslid Lilian Janse-van der Weele is er nog altijd „veel boosheid” over de manier waarop Vlissingen is behandeld. „We zijn gewoon voor de gek gehouden. Er ligt een prachtig terrein op de grens van land en water, precies zoals Michiel de Ruyter altijd met de zeesoldaten heeft bedoeld. Nu komen de elitemilitairen midden in de bossen en krijgen wij criminelen.” Een gevangenis voor „zwaardere doelgroepen” is een van de onderdelen van het compensatiepakket.

17970828.JPG
beeld Riekelt Pasterkamp

Tijdens de herdenking zaterdag in Amsterdam ging de grafkelder open waarin De Ruyter is bijgelegd. Met „kloppend hart” daalde de commandant van Zr.Ms. De Ruyter, kapitein-luitenant ter zee Willem-Jan Rouwhorst, af in de kelder. „Hij was toch een van de grootste Nederlanders ooit.”

Rouwhorst zei „begrip” te hebben voor de discussies over zeehelden. „De Ruyter heeft gestreden voor de vrijheid.” Volgens de oud-commandant van de Koninklijke Marine, viceadmiraal b.d. Matthieu Borsboom was De Ruyter „een gelovig mens. Soli Deo gloria was zijn motto.”

Hongaarse predikanten

András Kocsis, de Hongaarse ambassadeur in Nederland, was zaterdag ook in de Nieuwe Kerk. De Ruyter (1607-1676) wordt door de Hongaarse gemeenschap op handen gedragen omdat hij in februari 1676 28 Hongaarse predikanten wist vrij te krijgen. Zij waren door de rooms-katholieke Oostenrijkers gevangengenomen en als slaven op de galeien van de Spaanse oorlogsvloot tewerkgesteld. De predikanten moesten forse ontberingen lijden, maar zongen zichzelf moed in met het zingen van psalmen.

Wondkoorts

De gevierde admiraal overleed op 29 april 1676 aan boord van zijn toenmalige vlaggenschip, de Eendragt, in de Baai van Syracuse aan wondkoorts. Dit was het gevolg van een verwonding die hij opliep toen zijn rechterbeen en een deel van zijn linkervoet door een kanonskogel werden getroffen.

Zijn gebalsemde lichaam werd naar Nederland teruggebracht en bijna een jaar na zijn dood, op 18 maart 1677, bijgezet in de Nieuwe Kerk.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer