Buitenland

Kopt president grondwettelijk hof in Egypte

De Egyptische president Abdel Fattah al-Sisi heeft Boulos Fahmy benoemd als president van het constitutionele hof. Fahmy is sinds deze week de eerste christelijke president van Egyptes hoogste juridische orgaan.

Joost Scheffers, ND
12 February 2022 16:27
Boulos Fahmy. beeld Twitter
Boulos Fahmy. beeld Twitter

Het constitutionele hof toetst of wetten in lijn zijn met de grondwet. De christelijke gemeenschap in Egypte is de grootste in het Midden-Oosten, maar christenen voelen zich in het islamitische Egypte steevast achtergesteld omwille van hun geloof. Hoewel in de grondwet staat dat de drie ”geloven van het boek” (islam, christendom en jodendom) evenveel rechten hebben en discriminatie op grond van religie is verboden, is de praktijk weerbarstig.

Met name sleutelposities bij de overheid, het leger en het veiligheidsapparaat worden uitsluitend door moslims ingenomen. Van de huidige 31 ministers in het kabinet is er slechts 1 christen. Van de 595 parlementsleden hebben er 33 een christelijke achtergrond. Dat is 5,55 procent, ongeveer gelijk aan het percentage christenen op de gehele bevolking van ruim 100 miljoen.

Moushira Khattab, hoofd van het overheidsorgaan voor mensenrechten in Egypte, noemt de benoeming van Fahmy een „historische en grote stap” in de richting van politieke burgerrechten voor christenen.

Hervormingen

Criticaster Ishak Ibrahim wijst er echter op dat „de benoeming van één christen op een prominente plek weinig zal doen om de discriminatie tegen christenen een halt toe te roepen.” Ibrahim is als onderzoeker naar christelijke aangelegenheden verbonden aan het Egyptian Initiative for Personal Rights (EIPR), een van de laatste onafhankelijke mensenrechtenorganisaties in Egypte.

Zolang christenen zwaar ondervertegenwoordigd zijn in overheidsinstanties, zal er weinig veranderen, zegt hij. „We kunnen pas spreken van een verbetering als het percentage christenen in hoge functies overeenkomt met hun numerieke aantal in de samenleving.” Op dit moment wordt volgens Ibrahim slechts 2 procent van dergelijke functies bekleed door christenen.

Sinds al-Sisi in 2014 president werd van Egypte, zijn er wel veranderingen doorgevoerd. Zo benoemde hij de eerste vrouwelijke christelijke gouverneur en zijn wetten omtrent kerkbouw versoepeld. En als teken van steun bezoekt al-Sisi jaarlijks de koptische kerstdienst, iets wat eerdere presidenten nooit deden.

Toekomst

Of de benoeming van Fahmy tot meer christenen op sleutelposities zal leiden, is nog maar de vraag. Zo had Fahmy al een lange staat van dienst bij juridische instanties en was hij al vicepresident van het constitutionele hof. Er zijn niet veel christenen met zo veel ervaring binnen de overheid. Door de gebrekkige perspectieven voor christenen in het overheidsapparaat, kiezen zij vaak voor een carrière in de private sector.

Het zal daardoor meerdere generaties kosten om het aantal christenen in hoge overheidsfuncties te doen stijgen, mits het perspectief voor jonge christenen verandert en de keuze voor een carrière binnen de overheid haalbaar wordt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer