LNAZ: geen belangenverstrengeling bij aanschaf softwaresysteem
De aanschaf van een softwaresysteem in 2020 door het Landelijk Netwerk Acute Zorg is een beslissing geweest van de algemene ledenvergadering van het LNAZ, niet van een individu. Dat stelt een woordvoerster van het LNAZ na berichtgeving van de Volkskrant.
De krant meldde op basis van onderzoek dat Ernst Kuipers, toen hij nog voorzitter van het LNAZ was, een falend softwaresysteem had aangekocht, ondanks twijfel over de werkzaamheid en de schijn van belangenverstrengeling.
Kuipers, die inmiddels minister is, gaf in november 2020 toestemming voor de aankoop van een systeem dat bijna realtime de beddencapaciteit inzichtelijk moet maken. Volgens onderzoek van de krant geeft het systeem ruim een jaar na aanschaf voor een meerderheid van ziekenhuizen nog steeds geen bruikbare data door. In totaal is er al 1,2 miljoen euro in het systeem gestoken.
In de beginperiode van de coronapandemie zocht het LCPS een beter geautomatiseerd systeem. Het bedrijf 2TWNTY4 werd toen ingeschakeld. Dit bedrijf werd later omgedoopt tot LPZ (Landelijk Platform Zorgcoördinatie).
Opvallend was dat twee mede-oprichters van het bedrijf als adviseur verbonden waren aan het LCPS van Kuipers. „De persoonlijke belangen van deze medewerkers zijn vanaf de start transparant geweest voor alle betrokkenen. We hebben erop toegezien dat de persoonlijke belangen niet van invloed waren op onze besluitvorming”, stelt het LNAZ nu.
Ook zegt de organisatie dat het LNAZ in 2020 opdracht kreeg van het ministerie van Volksgezondheid „om alles te doen wat nodig was” om de spreiding van patiënten in goede banen te leiden. LPZ werd aangekocht „omdat dit de enige applicatie was die geautomatiseerde real-time informatie bood.”