Bot bespreekt controle China van christenen
Nederland heeft als EU-voorzitter tijdens gesprekken met China „zeer uitgebreid” stilgestaan bij het gebrek aan godsdienstvrijheid in China. De regering zal de zorgen over christenvervolging in het kader van de EU-China-mensenrechtendialoog opnieuw aan de orde stellen.
Dat schrijft minister Bot van Buitenlandse Zaken in antwoord op kamervragen van ChristenUnie en SGP naar aanleiding van berichtgeving in deze krant over de verscherpte controle die de Chinese autoriteiten op christenen uitoefenen.
In China heeft in september en oktober een serie arrestaties van en invallen bij christenen plaatsgevonden. Daarbij is ook huiskerkleider Cai Zhuohua opgepakt. Dit alles zou volgens de Amerikaanse nieuwsdienst Compass Direct wijzen op een nieuwe terugval voor de kerken in China.
Minister Bot erkent deze berichten. Tijdens de laatste ronde van de EU-China-mensenrechtendialoog is de kwestie „zeer uitgebreid” aan de orde geweest, schrijft hij. De Nederlandse mensenrechtenambassadeur heeft toen de zorg van de EU uitgesproken over de berichten over toegenomen repressie tegen huiskerken. Daarbij heeft hij namen genoemd van geestelijken die vanwege hun geloof zijn vervolgd, onder wie Gong Shenliang. Nederland heeft namens de EU een lijst overhandigd met individuele politieke gevangenen, onder wie een aantal vervolgde christenen, stelt Bot. China heeft in dat gesprek gezegd dat er „geen sprake zou zijn van toegenomen repressie tegen huiskerken.”
De minister van Buitenlandse Zaken blijft zich er niettemin voor inzetten dat de EU er bij China op blijft aandringen onderdrukking van huisgemeenten te stoppen. Voor de volgende ronde in het kader van de mensenrechtendialoog zal hij de kwestie opnieuw onder de aandacht van China brengen, belooft hij. Ook zal hij ernaar streven dat de zorg over christenvervolging tijdens de dialoogronde weer op de agenda komt te staan. Bot is bereid de Tweede Kamer hierover te zijner tijd te informeren.