Kerk & religie

Gemeenteraad stemt in met herbouw van Romeinse tempel in Cuijk

De gemeenteraad van de Brabantse fusiegemeente Land van Cuijk heeft zijn fiat gegeven aan de herbouw van een Romeinse tempel in de voormalige pastorietuin bij de rooms-katholieke Martinuskerk in Cuijk.

Van onze correspondent
11 February 2022 16:20
Impressie van de Romeinse tempel. beeld gemeente Land van Cuijk
Impressie van de Romeinse tempel. beeld gemeente Land van Cuijk

De tempel is onderdeel van een uitgebreid plan om de Romeinse geschiedenis van Cuijk zichtbaarder te maken. Een meerderheid van de gemeenteraad van de toenmalige gemeente Cuijk stemde vorig jaar oktober al met de tempelbouw in. Omdat Cuijk per 1 januari met buurgemeenten is samengegaan, moest de raad van de nieuwe gemeente dat besluit bekrachtigen.

De fracties van de VVD, D66 en FvD wilden de bouw van de tempel uit het plan schrappen, maar hun amendement werd door een raadsmeerderheid verworpen. De drie partijen vinden de voorgestelde promotie van het Romeinse verleden ambitieus. Volgens hen zijn nut en noodzaak van de bouw van de tempel „niet afdoende gebleken.” Ze verwachten dat de tempelbouw „te grote financiële risico’s” geeft.

In het centrum van Cuijk komt een Romeins kwartier, zo is de bedoeling. Cuijk was in de Romeinse tijd een belangrijk knooppunt. De Romeinen bouwden er een brug over de Maas, een castellum (fort), meerdere tempels, een badhuis en een vicus (dorp). Cuijk heette toen Ceuclum. Bij archeologische opgravingen zijn restanten van bouwwerken en het leven in die periode teruggevonden.

Lokale initiatiefnemers, Stichting Beeldentuin en Heemtuin Cuijk, Stichting Ceuclum en de Werkgroep Archeologie Cuijk, willen een van de Romeinse tempels reconstrueren en die vervolgens inzetten voor rondleidingen, lezingen, een jaarlijkse Romeinendag, (werk)cursussen over Romeinse thema’s en culturele activiteiten en voorstellingen.

Voor de bouw en de inrichting van de 100 vierkante meter grote tempel stelt de gemeente 219.000 euro beschikbaar. De initiatiefnemers dragen 91.000 euro bij, waarvan nog ruim 28.000 met fondsenwerving moet worden gedekt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer