Nederlandse suikerbietenteler ziet inkomsten licht stijgen
De 8200 suikerbietentelers in Nederland kunnen terugzien op een redelijk seizoen. Gemiddeld leverde een hectare bieten 3129 euro inkomsten op.
Dat is ruim 200 euro meer dan bij de oogst van 2020, bleek donderdag uit de jaarcijfers van bietenverwerker Cosun. De suikeropbrengst pakte hoger uit: 13,8 ton per hectare tegen 13,2 ton een jaar eerder. Bovendien betaalt Cosun een hogere bietenprijs. De basisprijs voor quotumbieten van standaardkwaliteit (suikergehalte 17 procent en zogeheten winbaarheid 91) blijft gehandhaafd op 32,50 euro per ton biet. De ledentoeslag daarbovenop stijgt van 7 naar 7,50 euro per ton. Voor surplusbieten (levering boven het quotum) betaalt Cosun 27,50 per ton: 3 euro meer dan bij oogst 2020.
Ondanks het koude voorjaar, gevolgd door een sombere en natte zomer, hadden de suikerbieten een gezonder bladapparaat dan in 2020. In het najaar was het weer juist gunstig, aldus Cosun.
Imago
Wat de ontwikkelingen op de suikermarkt betreft: de suikerprijs zit wereldwijd in de lift. Het Europese bietenareaal groeit niet, de voorraden zijn laag. Cosun verwacht daarom in 2022 een verdere stijging van de suikerprijs. Tegelijk staat het imago van suiker „blijvend onder druk”, terwijl de energiekosten sterk stijgen.
De concernomzet van Cosun steeg met 13 procent naar een record van 2287 miljoen euro. Het bedrijfsresultaat voor afschrijving en ledentoeslag steeg met 5 procent van 202 miljoen naar 2013 miljoen euro. Aan ledentoeslag keert Cosun de boeren 47 miljoen euro uit. Een jaar eerder was dat 42 miljoen.
Verder moest het bedrijf 32 miljoen euro afboeken aan bijzondere posten, vooral door problemen bij de fabriek van dochteronderneming Duynie in Cuijk, waar plantenresten worden verwerkt tot ingrediënten voor diervoer. Per saldo resulteerde een nettoverlies van 8 miljoen euro, terwijl in 2020 nog 30 miljoen winst werd geboekt.
Suikerbietenpoot Cosun Beet Company kampt met stijgende prijzen van hulpstoffen en energie. Intussen probeert het bedrijf steeds meer waarde uit planten te halen. De vraag naar biologische grondstoffen voor onder meer cosmetica, wasmiddelen en schoonmaakmiddelen stijgt volgens Cosun sterk.
Dochter Aviko (aardappelproducten) kampte eveneens met sterk gestegen energieprijzen maar had vooral last van de coronamaatregelen, waardoor restaurants lange tijd gesloten bleven. In het derde kwartaal, tussen twee besmettingsgolven in, steeg de afzet fors.
Cosun wil nadrukkelijk inspelen op de klimaatverandering, de vervanging van fossiele grondstoffen en de groeiende vraag naar plantaardige voedingsingrediënten waaronder eiwitten en vezels.
Het concern kondigde donderdag onder de naam Unlock 25 een nieuwe strategie aan, die zijn verdienmodel moet verbeteren. Ook in bijproducten in bijvoorbeeld veevoer en in biovergisting zoekt Cosun groei.