Binnenland

Grote animo voor betoging voor meer compensatie leenstelsel

Studenten en sympathisanten uit het hele land zijn zaterdag in Amsterdam de straat opgegaan om een hogere compensatie te eisen voor degenen die onder het zogenoemde leenstelsel studeerden. Het nieuwe kabinet trekt geld uit voor die studenten, maar in de ogen van de demonstranten wel veel te weinig. Volgens de organisatoren zijn er 8000 mensen op de betoging afgekomen.

ANP
5 February 2022 13:17Gewijzigd op 5 February 2022 16:38

De actievoerders verzamelden zich rond 13.00 uur op het Museumplein en begonnen kort na 14.00 uur aan een mars door de stad. Ruim een uur later waren ze weer terug op het Museumplein.

De betogers riepen leuzen als „Wat willen wij? schuldenvrij!” en „Pechgeneratie, we eisen compensatie”. De meeste betogers waren jongeren, al kwamen er ook ouderen naar het Museumplein uit solidariteit met de studenten, zoals Anita Hajee (62) en Ruud Jonker (65). „We zijn hier voor de pechgeneratie. Daar staat er een”, zei Hajee, terwijl ze naar haar zoon en diens vriend wees. „En daar moeten we voor opkomen. Om ervoor te zorgen dat ze hun leven niet al met schulden beginnen.”

Een 25-jarige vrouw uit Leiden liet weten dat ze naar Amsterdam was gekomen omdat haar generatie voor de overheid „het proefkonijn van het leenstelsel” is geweest. „Het leenstelsel werkt niet, dat is duidelijk.”

Voorzitter Ama Boahene van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) liet weten dat de betoging zonder incidenten is verlopen. Een politiewoordvoerder zei er geen ander beeld van te hebben.

Het leenstelsel werd van kracht in 2015. Voor die tijd kregen studenten een basisbeurs, maandelijks een paar honderd euro, die in de meeste gevallen niet hoefde te worden terugbetaald. Die basisbeurs komt vanaf 2023 weer terug. De generatie studenten die in de tussenliggende jaren geen studiefinanciering ontving, wordt volgens de plannen van het kabinet gecompenseerd voor het extra geld dat ze hebben moeten lenen.

De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) en FNV Young & United rekenen voor dat de 1 miljard euro die het kabinet daarvoor uittrekt, neerkomt op een vergoeding van 1000 tot 2000 euro per persoon. Dat vinden de bonden veel te weinig. „Onze generatie mag niet de dupe worden van een mislukt bezuinigingsexperiment van het kabinet.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer