BinnenlandIS-vrouwen

Nederland haalt vijf Syrië-gangers met kinderen op uit kamp Syrië

Nederland heeft vijf vrouwelijke Syriëgangers met hun elf kinderen opgehaald uit een vluchtelingenkamp in Syrië, meldt het kabinet. Zodra de vrouwen in Nederland aankomen worden ze aangehouden op verdenking van terroristische misdrijven. De kinderen worden overgedragen aan de Raad voor de Kinderbescherming, aldus ministers Dilan Yesilgöz (Justitie en Veiligheid) en Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken).

ANP
3 February 2022 11:08
Kamp al-Hol in Syrië. beeld AFP, Delil SOULEIMAN
Kamp al-Hol in Syrië. beeld AFP, Delil SOULEIMAN

„Na een zorgvuldig voorbereidingsproces, waarin alle relevante feiten en complexe omstandigheden in ogenschouw zijn genomen, zag het kabinet een mogelijkheid tot overbrenging door middel van een speciale operatie”, schrijven de bewindslieden aan de Tweede Kamer. De vrouwen zijn opgehaald uit het Koerdische vluchtelingenkamp al-Roj in het noorden van Syrië, zegt André Seebregts, advocaat van vier van de vrouwen.

Eerder oordeelde de rechter dat Nederland zich moest inspannen om de vrouwen terug te halen, zodat ze in Nederland vervolgd kunnen worden voor hun mogelijke betrokkenheid bij de terroristische organisatie IS. Als dit niet op tijd gebeurt, dan vervallen de rechtszaken. „Met de overbrenging naar Nederland beoogt het kabinet te voorkomen dat deze vijf verdachten straffeloos blijven”, aldus de ministers.

Seebregts verwacht dat de vrouwen vrijdag worden voorgeleid aan de rechter-commissaris, die zal beslissen ze in voorarrest vast te houden. „De vrouwen komen naar alle waarschijnlijkheid op een terroristenafdeling van de penitentiaire inrichting in Zwolle”, zegt Seebregts. Hij verwacht dat hun inhoudelijke strafproces minimaal nog een half jaar op zich laat wachten. „Op enig moment worden deze vrouwen berecht en zal de rechtbank oordelen of ze zich schuldig maakten aan een strafbaar feit en zullen veroordelingen volgen. De ervaring leert dat deze vrouwen na hun celstraf alleen onder strenge voorwaarden worden vrijgelaten, denk daarbij aan het dragen van enkelbanden, reclasseringscontacten en contactverboden.”

Seebregts heeft de verzoeken om de vrouwen op te halen al 3,5 jaar geleden ingediend. „Ze verbleven daar onder erbarmelijke omstandigheden. Ik zet me met name in om de kinderen terug te krijgen. De kinderen valt geen enkel verwijt te maken en toch leden ze.”

De raadsman zegt dat er nog meer verzoeken zijn ingediend, maar hij doet geen uitspraken over precieze aantallen.
Vorig jaar werd de Nederlandse IS-vrouw Ilham B. samen met haar twee kinderen opgehaald vanuit Syrië. Ook B. werd naar Nederland gebracht om haar te vervolgen voor haar vermeende betrokkenheid bij terrorisme.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer