ING heeft winst in tweede coronajaar bijna verdubbeld
ING heeft zijn winst afgelopen jaar bijna verdubbeld. Daarmee ging er bijna net zoveel winst in de boeken als in 2019, het laatste jaar voor de coronacrisis. Het financiële concern profiteert de laatste tijd flink van de weer aantrekkende economie. Wel heeft de bank extra geld opzijgezet om zich voor te bereiden op mogelijke kredietverliezen als gevolg van de hoge inflatie van de laatste tijd.
Onder de streep hield ING een kleine 4,8 miljard euro winst over. Dat was in het eerste coronajaar nog zo’n 2,5 miljard euro. Toen drukten de pandemie en de strenge lockdownmaatregelen nog sterk op de vraag naar leningen. Ook moest er destijds heel veel geld apart gezet worden voor leningen die mogelijk nooit meer zouden worden terugbetaald.
Dat het weer een stuk beter gaat met ING was in de loop van vorig jaar al te zien bij kwartaalberichten van de bank. Dat komt ook omdat veel eerder genomen voorzieningen weer vrij konden vallen naarmate de economie herstel toonde. In de laatste drie maanden van het jaar zijn de resultaten ook flink verbeterd. Toen maakte ING 945 miljoen euro winst, 30 procent meer dan in dezelfde periode in 2020.
Topman Steven van Rijswijk wijst erop dat er weer duidelijk meer leningen worden verstrekt. Ook zag de bank in het laatste kwartaal een sterke groei van de inkomsten uit provisies. Dat is volgens hem een „teken van groeiend vertrouwen in de economie”. Met het oog op de toekomst denkt hij dat de bank er goed voor staat. De kapitaalbuffer is bijvoorbeeld ook aangedikt en er zijn steeds meer klanten die meerdere diensten afnemen van ING. De resultaten maken het mogelijk om over het afgelopen jaar in totaal bijna 2,4 miljard euro dividend uit te keren aan de aandeelhouders.
Toch vallen de resultaten tegen als ze worden vergeleken met de hooggespannen verwachtingen van analisten voorafgaand aan de cijferpublicatie. Dat heeft voornamelijk te maken met de flink opgelopen inflatie. Ook verwijst de bank naar onzekerheid als gevolg van de aanhoudende coronapandemie en de personeelstekorten bij bedrijven. Vandaar dat er in het slotkwartaal van 2021 weer 346 miljoen euro naar de stroppenpot is gegaan.
Van Rijswijk benadrukt in een mondelinge toelichting dat ING nog niet merkt dat klanten door die ontwikkelingen massaal in de problemen komen. Maar ING wil wel graag goed voorbereid zijn, bijvoorbeeld voor als mensen opeens de maandlasten van hun hypotheek niet meer zouden kunnen betalen omdat het leven zo duur is geworden.