Economie

CBS: Inflatie in januari verder opgelopen naar 7,6 procent

De inflatie in Nederland is in januari flink doorgestegen naar 7,6 procent ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag.

Redactie economie
2 February 2022 10:03
beeld ANP, Evert Elzinga
beeld ANP, Evert Elzinga

Het statistiekbureau baseert zich op de Europees geharmoniseerde methode. Volgens die methode was de geldontwaarding in december 6,4 procent. Het CBS komt met het cijfer vooruitlopend op de bekendmaking van de inflatie van de eurozone door het Europese statistiekbureau Eurostat.

De prijzen zijn al langere tijd aan het stijgen. Dat komt onder meer door het snelle economische herstel van de coronacrisis, waardoor er tekorten zijn ontstaan aan bepaalde materialen. Ook de hogere voeding- en energieprijzen zorgen ervoor dat de inflatie hard oploopt.

Volgende week geeft het CBS de Nederlandse inflatie volgens de eigen rekenmethode vrij. Die komt doorgaans iets lager uit en stond in december op 5,7 procent. Dat was het hoogste niveau in bijna veertig jaar. Volgens het CBS was alleen al de gas- en elektriciteitsrekening in de laatste maand van 2021 bijna 75 procent hoger dan een jaar eerder.

De methodes van de verschillende Europese landen voor het berekenen van de inflatie verschilt licht. Zo kan de weging van verschillende zaken anders zijn. Om al die inflatiecijfers toch te kunnen vergelijken is de Europees geharmoniseerde methode (HICP) bedacht. Volgens deze methode bedroeg de Nederlandse inflatie over heel 2021 2,8 procent.

Opvoeren

Fabrikanten in de eurozone kiezen voor een agressieve prijsstelling, wat wil zeggen dat ze hun prijzen voor klanten flink opvoeren nu de inflatie zo sterk is opgelopen. Dit meldde dinsdag de Britse marktvorser IHS Markit, die elke maand internationaal onderzoek doet bij inkoopmanagers. Hoewel er volgens de onderzoekers tekenen waren dat de problemen in de toeleveringsketens van bedrijven afnamen, stelde de sterke vraag naar tal van producten fabrikanten in staat om hogere kosten door te berekenen aan klanten.

IHS Markit-econoom Chris Williamson stelt dat de prijzen voor goederen die van de lopende band rolden gemiddeld een van de grootste prijsstijgingen in jaren lieten zien. Dat wijst er volgens hem op dat de inflatie in Europa de komende maanden waarschijnlijk op een hoog niveau zal blijven.

Nederland

De marktvorser stelt ook een eerdere inschatting voor de industriële bedrijvigheid in de eurozone iets naar beneden bij. In onder meer Nederland, Duitsland en Ierland zag het plaatje er weliswaar beter uit dan in december, maar de activiteit in bijvoorbeeld de Italiaanse en Franse industrie groeide weer wat minder hard.

Maandag werd al bekend dat de Duitse inflatie in januari een stuk minder hard is gedaald dan economen alom hadden voorzien. Inmiddels is bekend dat in Frankrijk, de op een na grootste economie van de eurozone, de inflatie vorige maand eveneens hoger is uitgepakt dan verwacht.

Door de cijfers zullen de financiële markten met nog meer interesse kijken naar het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB) later deze week. Beleidsmakers van de ECB gingen er tot nu toe steeds van uit dat de rente dit jaar niet hoeft te worden verhoogd om de inflatie te beteugelen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer