Boekingen voor verre reizen nemen toe
De boekingen naar verre bestemmingen nemen toe, merken reisorganisatoren zoals Voja Travel, vliegticketverkoper Vliegtickets.nl en brancheorganisatie ANVR. Volgens de organisaties betekent dit dat het vertrouwen om ook verder dan Europa te reizen weer terugkomt. Wel staan de officiële reisadviezen van de overheid voor plekken buiten Europa veelal nog op oranje, wat inhoudt dat reizen wordt afgeraden tenzij noodzakelijk.
Reisspecialist Voja Travel, die onder meer reizen naar het Afrikaanse Kaapverdië aanbiedt, spreekt van „recordboekingen” voor zowel winter- als zomerboekingen. In de laatste maanden van 2021 en in deze maand stegen de boekingen fors ten opzichte van diezelfde periodes in 2019. Kaapverdië, de Azoren en Madeira zijn het populairst. „De angst voor het oranje reisadvies is bij Voja-reizigers nagenoeg weg”, zegt eigenaar Joshua van Eijndhoven. Voor bijvoorbeeld Nieuw-Zeeland en Australië verwacht hij vooralsnog geen boekingen omdat de coronaregels daar strenger zijn.
Vliegticketverkoper Vliegtickets.nl zag deze maand het aantal intercontinentale vluchten voor juli en augustus vervijfvoudigen ten opzichte van dezelfde maand in 2021. De populairste bestemmingen zijn de Verenigde Staten, de Verenigde Arabische Emiraten, de Nederlandse Antillen, Zuid-Afrika en Mexico. De boekingen met een bestemming buiten Europa zijn „nog altijd erg beperkt”, maar Vliegtickets.nl verwacht de komende periode een toename door aangekondigde reisversoepelingen binnen de EU. Vliegmaatschappij KLM ziet ook het aantal intercontinentale boekingen aantrekken, maar kon niet ingaan op specifieke bestemmingen.
Reisspecialist Koning Aap ziet sinds afgelopen week de interesse van vakantiegangers op de website nu ook terug in opties en boekingen, aldus een woordvoerder. Mensen willen graag naar het Midden-Oosten, Latijns-Amerika, Nepal en Sri Lanka. Traditionele vakantiebestemmingen zoals Thailand, Indonesië en Vietnam blijven vanwege reisbeperkingen achter.
ANVR-directeur Frank Oostdam zegt dat de boekingen getuigen van meer vertrouwen voor de lange termijn, maar dat het reisadvies voor buiten Europa een „belangrijke hindernis” is. Als dat al was aangepast, hadden er nog meer boekingen kunnen zijn. De ANVR wil dat het ministerie van Buitenlandse Zaken het corona-advies scheidt van het reisadvies. De ANVR voert hierover gesprekken met het ministerie en hoopt dat het advies de komende maanden aangepast wordt.