Geheimen van een Franse kliniek in de jaren vijftig
De Franse schrijfster Cathy Bonidan ontving maar liefst elf literaire prijzen voor deze debuutroman, die oorspronkelijk verscheen onder de titel ”Le parfum de l’hellébore”. In een prachtige vertaling is hij nu in het Nederlands uitgegeven met de titel ”Ons spreken en ons zwijgen”.
Deel 1 neemt de lezer mee naar Parijs in de jaren vijftig, waar een aantal patiënten met verschillende aandoeningen opgenomen zijn in een kliniek. Zo is daar de 11-jarige Émile, die autistisch is, en met wie geen land te bezeilen is. Hij heeft enorme driftbuien, praat niet en wil maar één ding: bij de tuinman buiten bezig zijn. Ook is daar het meisje Beatrice met anorexia.
De jonge Anne is van huis gestuurd wegens slecht gedrag en komt in deze kliniek te werken. Ze schrijft brieven aan haar vriendin Lizzie over het wel en wee in de kliniek, haar boeiende ontdekkingen over de patiënten en haar frustraties over de kliniek.
In het tweede deel ontdekt de psycholoog Sophie het dagboek van Beatrice en gaat op zoek naar de mensen die nog leven en met haar te maken hebben gehad. Want waarom is Beatrice zo jong overleden? En waarom werd Émile naar een krankzinnigengesticht gestuurd? Sophie is vastbesloten dit tot de bodem uit te zoeken, wat tegelijkertijd een confronterende spiegel voor haar eigen leven is.
”Ons zwijgen en ons spreken” laat zien hoe verschrikkelijk weinig men een halve eeuw geleden wist over psychische aandoeningen, en hoe enorm deze kennis vandaag de dag is toegenomen.
Aangrijpend en invoelend geschreven, met een ontroerend hoopvol slot.
Boekgegevens
Ons zwijgen en ons spreken, Cathy Bonidan; uitg. Mozaïek; 271 blz.; € 21,99