”Duurhuurder” krijgt ruimte om te kopen
Zogeheten duurhuurders kunnen vanaf deze donderdag bij vier geldverstrekkers aankloppen voor een hypotheek. De regeling is bedoeld voor huizen tot 355.000 euro.
Dat meldt De Telegraaf. De genoemde prijs is de kostengrens om in aanmerking te komen voor de Nationale Hypotheekgarantie (NHG).
De geldverstrekkers zijn ING, Volksbank-dochter BLG Wonen, Aegon en Florius, een dochter van ABN AMRO. De vier willen mensen tegemoet komen die wel een hoge huur betalen, maar vanwege de leenregels tot nu toe niet in aanmerking komen voor een hypotheek.
Nederland telt ongeveer 574.000 huishoudens die huren in de vrije sector. Van hen besteedt 61 procent meer dan een derde van het netto-inkomen aan huur.
„Veel mensen vallen nu tussen wal en schip”, zegt Hidde Coebergh van ING in De Telegraaf. „Hun inkomen is te hoog om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning, maar te laag om een starterswoning te kunnen kopen.”
Volgens directeur Frank Soede van BLG Wonen heerst onder duurhuurders „een groot gevoel van onmacht en onrechtvaardigheid.” Mensen zijn „boos dat ze wel jarenlang een huur van 1200 euro betalen, maar geen hypotheek met maandlasten van 800 euro kunnen krijgen.”
Het Kadaster meldde donderdag dat in 2021 voor het eerst in jaren het aantal starters op de woningmarkt is gestegen. Dat is te danken aan de gewijzigde belastingregels per 1 januari vorig jaar. Toen werd de overdrachtsbelasting voor starters op de woningmarkt afgeschaft. Voor onroerende zaken geldt normaal gesproken een tarief van 2 procent.
Overigens gold de startersmaatregel ook voor doorstromers tot 35 jaar. Bij die groep bleef het aantal transacties op jaarbasis achter bij een jaar eerder. Dit komt volgens het Kadaster mogelijk doordat bij de doorstromers niet bekend was dat zij ook recht hadden op het belastingvoordeel. Wat ook meespeelt is dat zij vanwege de huidige marktomstandigheden eerst hebben gewacht tot het eigen huis was verkocht, alvorens een nieuwe woning te kopen.
Vastgoedadviseur CBRE schreef donderdag in een rapport dat het ombouwen van winkelvastgoed naar woningen lucratief kan zijn. Volgens CBRE zijn de tophuren in alle binnensteden gedaald, met name voor winkelvloeren die niet op straatniveau liggen. Een huurdaling van 50 procent is geen uitzondering voor deze locaties, aldus CBRE.