Kerk & religieOosterparkkerk

Predikant wil met woningbouwplan christenen binden aan Amsterdam

Starters en jonge gezinnen die Amsterdam verruilen voor een andere woonomgeving. Ds. J. M. (Marinus) de Jong ziet hen node vertrekken. „Hoe behouden we christenen voor de stad?”

27 January 2022 09:09
De Prinsengracht in Amsterdam met links aan het einde het silhouet van de Westerkerk en rechts vooraan de Noorderkerk. beeld RD, Henk Visscher
De Prinsengracht in Amsterdam met links aan het einde het silhouet van de Westerkerk en rechts vooraan de Noorderkerk. beeld RD, Henk Visscher

„Er is net weer een stel in onze gemeente dat groter wil wonen en naar het oosten van het land vertrekt”, zegt ds. De Jong (35), predikant van de vrijgemaakt gereformeerde Oosterparkkerk in Amsterdam. Hij maakt het geregeld mee dat gemeenteleden de stad verlaten.

Begin 2019 deed ds. De Jong intrede in de Amsterdamse gemeente en betrok hij een pastorie in de Bijlmer. Nog datzelfde jaar riep hij samen met onder anderen ds. J. H. Visser van de protestantse Noorderkerk in de media christenen op: „Overweeg eens naar Amsterdam te komen, we hebben jullie nodig.” Nu belegt ds. De Jong op 31 januari, samen met een gemeentelid dat in de sector bouwen en wonen werkt, een onlinebijeenkomst over wonen in de hoofdstad.

Hoe groot is het probleem van vertrekkende gezinnen?

„Het wordt vanwege de hoge huizenprijzen steeds moeilijker om in Amsterdam te blijven. Vijftien jaar geleden was er in de Oosterparkkerk een groep christenen die daar bewust voor koos. Zij konden aan de randen van de stad een redelijk betaalbare woning vinden. Dat wordt steeds lastiger. Daarom gaan mensen die wel in Amsterdam zouden willen blijven, toch verder kijken. Al mijn collega’s in de stad, in diverse kerken, herkennen dat.”

Wat betekent die ontwikkeling voor kerkelijke gemeenten?

„Er zijn gemeenten die mede hierdoor sterk krimpen. Mijn eigen gemeente, die ongeveer 160 leden telt, is wat betreft ledental nog vrij stabiel, groeit zelfs licht. Wel merken we dat we een generatie missen. We hebben diverse jonge gezinnen, maar als de kinderen iets groter worden, staan ze allemaal voor de vraag: Kunnen we hier blijven? De groep dertigers in de gemeente is relatief klein. Dat is jammer.

Als de gemeente groter zou zijn, zouden we meer mogelijkheden hebben om present te zijn in de stad. De Oosterparkkerk ligt vlakbij het centrum, op een plek waar het behoorlijk druk is. De kerk is nu twee ochtenden open. Ik zou graag willen dat we de hele week open zouden zijn, maar daar hebben we de mensen niet voor.”

Vertrekken gezinnen alleen vanwege de woningprijzen of spelen meer factoren een rol?

„Het gaat om allerlei zaken: de prijs van woningen, maar ook de beperkte ruimte in en om het huis, de afstand tot familie of het ontbreken van evangelisch, gereformeerd en reformatorisch middelbaar onderwijs in de stad. Ook zeggen mensen soms dat het hier minder veilig is dan elders, al heb ik mezelf in de Bijlmer bijvoorbeeld nooit onveilig gevoeld.”

Wat voor mogelijkheden ziet u om mensen voor de stad te behouden?

„In Amsterdam wordt veel gebouwd. Daarbij bestaat de mogelijkheid van een soort burgerinitiatief: een groep mensen koopt een stuk grond en bouwt daarop zelf, binnen de spelregels van de gemeente, huizen. Tijdens de bijeenkomst maandag willen we kijken of het mogelijk is dit met een groep christenen, in diverse leeftijden en uit allerlei kerken, te doen. Waarbij er voor een deel wellicht ook niet-christenen kunnen aanhaken, die affiniteit hebben met dit concept.

17914907.JPG
Ds. Marinus de Jong is verbonden aan de Oosterparkkerk te Amsterdam. beeld RD
Christenen in Amsterdam wonen nu erg verspreid over de stad en kunnen niet zomaar even bij elkaar binnenlopen of de kinderen bij elkaar laten spelen. Dat missen ze soms. Met dit plan kom je daar ook aan tegemoet. Het idee is dat iedereen een eigen woning heeft, misschien met daarbij een gezamenlijk hofje. De bewoners hebben dan in ieder geval veel christelijke buren.

Een ander idee is sociale koop, waarbij christenen uit heel het land mee kunnen investeren in een woning in Amsterdam, tegen een beperkt rendement. Daardoor komt het wonen in de stad voor meer mensen binnen handbereik. We komen graag in contact met personen die hier interesse voor hebben, als bewoner of als investeerder. Ook een combinatie van sociale koop en het genoemde woonconcept willen we onderzoeken.”

Hoe groot acht u de kans van slagen van zo’n project?

„Het is iets experimenteels. De eerste vraag is: zijn er vijftig tot honderd christenen die hieraan willen meedoen? Zo ja, dan kunnen we concrete plannen maken en een aanvraag indienen bij de gemeente om te kijken of het haalbaar is.”

Mail voor meer informatie naar: zininwonen@oosterparkkerk.nl

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer