Grote meerderheid uitgesloten van onderzoek naar antipsychotica
Van alle patiënten die gevoelig zijn voor psychoses, mag de overgrote meerderheid (80 procent) niet meedoen aan klinische studies naar de effectiviteit van medicijnen die tegen psychoses moeten helpen. Veel van deze patiënten lijden tevens aan verslavingen of lichamelijke ziektes, of ze hebben last van zelfmoordgedachten, en worden daarom uit voorzorg uitgesloten van wetenschappelijk onderzoek, signaleren onderzoekers van de Universiteit Maastricht. Ze vinden dat problematisch.
„Als psychiater zie ik veel mensen met een psychotische kwetsbaarheid en dit soort bijkomende klachten”, zegt hoofdonderzoeker Jurjen Luykx. „Het is essentieel om te weten welke behandeling goed werkt bij deze mensen, omdat we hen dus vaak in onze spreekkamers terugzien.”
Luykx pleit ervoor om in de toekomst „veel inclusiever te zijn” bij wetenschappelijke onderzoeken naar nieuwe geneesmiddelen tegen psychoses. Nu mogen alleen de minst zieke patiënten aan onderzoeken deelnemen.
De onderzoekers vergeleken het ziektebeeld van tienduizenden psychiatrische patiënten uit Zweden en Finland. Hun klachten legden de wetenschappers naast de uitsluitingscriteria die in het onderzoek worden gehanteerd. Vier op de vijf patiënten bleken zo af te vallen.
Het onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift JAMA Psychiatry.