Binnenland

Minister Jetten: Nederland heeft voor deze winter voldoende gas

Nederland heeft voor deze winter voldoende gas op voorraad, aldus minister Rob Jetten (Klimaat en Energie). Ook andere Noordwest-Europese landen zullen niet direct in problemen komen als de toevoer uit Rusland stilvalt door de spanningen rond Oekraïne. Maar niet alle lidstaten verkeren in die positie, waarschuwt de bewindsman tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer.

ANP
25 January 2022 12:13Gewijzigd op 25 January 2022 15:33

Met name landen in Oost-Europa en Finland zullen het volgens Jetten direct voelen als Rusland aan de gaskraan draait. „In Noordwest-Europa kunnen we met onze voorraden voorlopig nog vooruit”, aldus de bewindsman. Maar als de levering nog tijdens de winter voor een langere periode wordt onderbroken, kan ook elders in Europa een „spannende situatie” ontstaan.

Russisch gas is goed voor zo’n 20 procent van de totale import van de Europese Unie. Dat is „niet makkelijk op te vangen in een toch al krappe internationale gasmarkt”, erkent Jetten. Maar hij wijst er ook op dat Europa al veel minder afhankelijk is van Rusland dan in voorgaande jaren, toen het land nog 40 procent van het geïmporteerde gas voor zijn rekening nam.

Jetten heeft het afgelopen weekend overleg gehad met zijn Europese collega’s. De Europese landen brengen nu in kaart wat de gevolgen zijn als Rusland minder gas zou leveren. Hij wil daar nu nog niet op vooruitlopen. Eerder zei hij al dat op enig moment een beroep op Europese solidariteit zou kunnen worden gedaan om elkaar te helpen.

In het geval er minder gas uit Rusland komt, ligt het volgens de minister niet voor de hand om extra gas uit Groningen te gaan winnen. „Niemand wil meer gas uit Groningen winnen. Dat willen we koste wat kost voorkomen. Voorlopig is dat echt niet aan de orde. Maar je moet op alle scenario’s zijn voorbereid.”

Aan de grens met Oekraïne zijn meer dan honderdduizend Russische militairen en veel materieel samengetrokken. Westerse landen vrezen een inval in het buurland. In een dergelijk scenario krijgt Moskou te maken met forse sancties. Als reactie daarop zou Rusland de gaskraan naar Europa deels dicht kunnen doen. Rusland ontkent plannen te hebben om Oekraïne binnen te dringen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer