Tropenmuseum komt met vaste expositie over koloniaal verleden
Het Tropenmuseum in Amsterdam komt vanaf 9 juni met een nieuwe vaste expositie over het Nederlandse koloniale verleden en de doorwerking ervan in de wereld van nu. De tentoonstelling, met de titel Onze koloniale erfenis, bevat zo’n 500 voorwerpen en kunstobjecten uit de koloniale tijd, aangevuld met met nieuwe, hedendaagse kunst.
Het Nederlandse koloniale verleden in Suriname en het Caraïbisch gebied en Indonesië staan centraal in de expositie, evenals als het effect van dat verleden in het hedendaagse leven daar. Bijvoorbeeld negatieve effecten van het koloniale verleden, zoals ongelijkheid, racisme, uitsluiting en uitbuiting. Maar er wordt ook aandacht besteed aan de diverse samenleving, cultuur, een gedeelde keuken, taal en muziek.
Met de tentoonstelling wil het museum „bijdragen aan bewustwording van de structuren en verhoudingen” die met kolonialisme zijn geïntroduceerd. „Door te laten zien hoe de koloniale geschiedenis een onvoltooid verleden tijd is, wil het Tropenmuseum bijdragen aan het debat in de samenleving en aan een meer rechtvaardige maatschappij”, aldus Amsterdamse museum.
Het Rijksmuseum in Amsterdam had vorig jaar voor het eerst een expositie over het slavernijverleden in de koloniale tijd, van de zeventiende tot en met de negentiende eeuw. Kaarten daarvoor waren snel uitverkocht en bijna 80.000 mensen brachten een bezoek aan de tentoonstelling Slavernij. Miljoenen mensen namen daarnaast ook nog online een kijkje bij de expositie.