Boeddhistische monnik die mindfulness populair maakte overleden
De boeddhistische zenleraar, monnik, schrijver en vredesactivist Thich Nhat Hanh is zaterdag op 95-jarige leeftijd in Vietnam overleden. Thich Nhat Hanh geldt wereldwijd als een van de meest invloedrijke boeddhisten en als de man die mindfulness in het Westen introduceerde. Hij schreef meer dan honderd boeken over onder meer meditatie, waarvan vele ook in het Nederlands zijn vertaald.
Thich Nhat Hanh werd in 1926 geboren in Hue, de stad in Centraal-Vietnam waar hij volgens zijn volgelingen zaterdag om exact middernacht ook zijn laatste adem uitblies. In de jaren zestig studeerde hij in de Verenigde Staten, waar hij burgerrechtenactivisten als Martin Luther King ontmoette en inspireerde. Dominee King nomineerde hem in 1967 voor de Nobelprijs voor de Vrede. De organisatie besloot echter om dat jaar geen prijs uit te reiken.
Thich Nhat Hanh was een uitgesproken tegenstander van de Vietnamoorlog. In 1973 werd hij door de regering van het toenmalige Zuid-Vietnam verbannen. De door de VS gesteunde Zuid-Vietnamezen beschouwden hem als een agent van het communistische Noord-Vietnam. De monnik verhuisde naar Frankrijk, waar hij in de buurt van Bordeaux een klooster stichtte, Plum Village geheten. Van daaruit verspreidde hij zijn ideeën over ‘bewust leven’ en over vrede en vrijheid van geloof over de wereld.
In 2018 kreeg hij toestemming om naar Vietnam terug te keren en zijn levensdagen te slijten in de Tu Hieu-tempel in Hue.