Onderwijsraad: scholen moeten toezicht beter regelen
Scholen moeten het eigen toezicht op hun prestaties beter gaan regelen. Basisscholen en middelbare scholen zouden er meer voor kunnen kiezen een raad van toezicht in te stellen. Nu controleren schoolbesturen nog te vaak zichzelf. Dit gaat ten koste van het vertrouwen dat ouders in een school hebben.
Dat staat in een advies van de Onderwijsraad dat maandag wordt gepubliceerd. Vooral in stichtingen voor bijzonder onderwijs zou een raad van toezicht of een duidelijker scheiding van bestuur en controle nuttig kunnen zijn. Bij deze schoolvorm zijn geen ledenvergaderingen die de school in de gaten kunnen houden.
Scholen kunnen nu al kiezen voor een raad van toezicht, maar in het basis– en voortgezet onderwijs komt dat nog nauwelijks voor. Bovendien is nog niet duidelijk wat de bevoegdheden van zo’n raad precies zijn. Daarom adviseert de Onderwijsraad om dit in de wet vast te leggen. Dit geldt ook voor het middelbaar beroepsonderwijs en het hoger onderwijs, waar raden van toezicht al wel gemeengoed zijn.
Een algemene toezichtautoriteit zou in actie kunnen komen bij wanbeheer binnen het onderwijs als het interne toezicht het af heeft laten weten. Deze autoriteit zou niet alleen voor het onderwijs op moeten treden, maar ook voor bijvoorbeeld ziekenhuizen en woningcorporaties. Minister Van der Hoeven (Onderwijs) liet weten zo’n noodvoorziening ook van belang te vinden.
Maar prof.dr. P. Meurs van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) keerde zich maandag in een reactie tegen zo’n autoriteit. Vorige week hekelde ze in een WRR–advies nog het te veel aan overheidstoezicht. In geval van wanbeheer in de semi–publieke sector kan ook de Ondernemingskamer optreden, zei ze maandag nog eens.
Bij universiteiten heeft de raad van toezicht nu een dubbele pet op, vindt de Onderwijsraad. De raad controleert namens de minister, maar is ook belast met het interne toezicht. Daarom is het vanuit het oogpunt van toezicht beter de universiteiten te verzelfstandigen. In een reactie zei voorzitter D’Hondt van de vereniging van universiteiten VSNU dat dit voor goed toezicht niet nodig is.
Studenten die een hoog collegegeld betalen, moeten ook iets te zeggen krijgen over de manier waarop dat wordt besteed, stelt de raad. Staatssecretaris Rutte (Onderwijs) wil dat studenten die te lang studeren, veel meer voor hun studie gaan betalen. D’Hondt ziet hier niets in. „Als Albert Heijn duurder wordt, krijgt de klant ook niet invloed op het productieproces of het bestuur van de onderneming."