Kerk & religie

Kerkganger mist fysieke eredienst in coronatijd het meest

In de huidige coronatijd missen kerkleden het fysiek samenkomen in de kerk het meest. Van de deelnemers aan een onderzoek van de Actie Kerkbalans noemt 48 procent dit als het grootste gemis, tegen 34 procent in 2021.

Redactie kerk
21 January 2022 12:31
Kerkgangers waarderen de digitale diensten wanneer het niet anders kan, maar keren liever terug naar fysieke samenkomsten zodra de coronacrisis voorbij is, blijkt uit onderzoek van de Actie Kerkbalans. beeld Actie Kerkbalans
Kerkgangers waarderen de digitale diensten wanneer het niet anders kan, maar keren liever terug naar fysieke samenkomsten zodra de coronacrisis voorbij is, blijkt uit onderzoek van de Actie Kerkbalans. beeld Actie Kerkbalans

Samen zingen, wat vorig jaar het meest werd gemist, wordt nu door 39 procent van de kerkleden genoemd als belangrijkste gemis. Daarna volgen ontmoetingen met medekerkleden op zondag (28 procent).

De uitkomsten van het onderzoek werden vrijdagochtend gepresenteerd. Ze zijn „een duidelijk signaal” dat veel kerkgangers de contacten die ze via hun kerk hebben, missen, zegt woordvoerder Anna Kruse van Kerkbalans. „De kerk voorziet in een behoefte van leden om elkaar te zien, betrokken te zijn bij elkaar, samen het geloof te delen en de sacramenten te vieren. Juist het samen kerk-zijn heeft grote waarde. In coronatijd is dit minder mogelijk. Nu de crisis langer duurt, gaan kerkleden dan ook vooral het contact en de betrokkenheid op elkaar meer missen.”

Kerkgangers waarderen de digitale diensten wanneer het niet anders kan, maar keren liever terug naar fysieke samenkomsten zodra de crisis voorbij is, zegt Kruse. Van alle respondenten geeft 63 procent de voorkeur aan het fysiek samenkomen. Van de kerkleden die regelmatig –minstens eens per maand– naar de kerk gaan, is dit zelfs 90 procent.

Aan het onlineonderzoek namen bijna 2000 leden deel van de vier kerken die betrokken zijn bij de Actie Kerkbalans. Van hen is 52 procent protestants (Protestantse Kerk in Nederland of Evangelische Broedergemeente). De overige 48 procent behoort tot de Rooms-Katholieke Kerk of de Oud-Katholieke Kerk Nederland, in het onderzoek aangeduid als katholieken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer