Parlement Oostenrijk stemt voor vaccinatieplicht vanaf 1 februari
De Tweede Kamer van het Oostenrijkse parlement heeft ingestemd met de invoering van een vaccinatieplicht voor alle inwoners vanaf 18 jaar vanaf 1 februari. De maatregel is volgens de regering bedoeld om de impact van toekomstige coronagolven aanzienlijk te verminderen en lockdowns te voorkomen. Het is de meest verregaande wetgeving in de EU tot nu toe op het gebied van de inperking van rechten van burgers op basis van het beleid tegen het coronavirus.
Het was al nagenoeg zeker dat een meerderheid in het parlement voor de wet zou stemmen. Naast de regeringsfracties van de conservatieve ÖVP en de Groenen zijn ook veel leden van de sociaal-democratische oppositie en de liberale partij NEOS voorstander gebleken. Van de parlementaire partijen heeft alleen de rechtse FPÖ felle kritiek op het plan omdat het de meest wezenlijke grondrechten van burgers zou schenden en burgers niet meer gelijk worden behandeld.
De regering zegt met de wet na vier eerdere lockdowns een nieuwe nationale lockdown te willen vermijden. Maar ongevaccineerden blijven in lockdown. De vaccinatieplicht geldt niet voor zwangere vrouwen en mensen die medische reden kunnen aantonen. De controles beginnen naar verwachting half maart. Weigeraars riskeren een boete van 600 tot 3600 euro, afhankelijk van hun inkomen.
Tot nu toe is 75 procent van de Oostenrijkse volwassenen gevaccineerd. Minister van Volksgezondheid Wolfgang Mückstein hoopt dat dit over vijf jaar gestegen is naar 90. Begin februari moet de Bondsraad, het Oostenrijkse Hogerhuis, ook nog voor de wet stemmen.