Binnenland

Verdachten moordaanslag Sikkom-journalist blijven vastzitten

De twee mannen die verdacht worden van brandstichting en een poging tot moord op een Groninger journalist, blijven in voorarrest zitten. Dit bepaalde de rechtbank in Groningen donderdag.

ANP
20 January 2022 13:15

In de nacht van 18 op 19 augustus 2021 werden bij de woning van Willem Groeneveld, journalist van stadsblog Sikkom, brandende bierflesjes naar binnen gegooid. Kort daarvoor was een ruit stukgeslagen. Groeneveld wist de brand te blussen. Volgens het OM gaat het om molotovcocktails.

Een technisch onderzoek naar het gevaar van de actie is nog niet afgerond. Ook worden beide mannen, 31 en 33 jaar oud, momenteel psychisch onderzocht en vinden er nog getuigenverhoren plaats. De inhoudelijke behandeling stond gepland voor 7 april, maar die datum lijkt volgens de rechter niet haalbaar. Eerst volgt nog een inleidende zitting.

De rechtbank vindt de verdenkingen te ernstig om een einde te maken aan de voorlopige hechtenis van het duo, dat spijt heeft betuigd. Ook de rechtsorde is volgens de rechter nog steeds geschokt.

De 31-jarige Tjeerd P. en zijn advocaat waren donderdag afwezig. Jaimy John W. (33) woonde de korte zitting via een videoverbinding bij. Zijn advocaat vroeg de rechtbank om de voorlopige hechtenis op te heffen of te schorsen. Volgens hem moet het beeld van een molotovcocktail worden gerelativeerd en is een poging tot moord niet aan de orde. Het mengsel in de flesjes bevatte onder meer terpentine, stelt hij. „Feitelijk zijn er drie kaarsen in een kozijn gezet en een raam vernield.” De brandschade zou niet wijzen op een „vuurbal”. De advocaat benadrukte ook dat de mannen luid spraken en het vernielen van een ruit lawaai had gemaakt, zodat Groeneveld wakker zou worden.

„Dat klopt gewoon niet”, reageerde de officier van justitie. Volgens hem gaat het om een geplande actie met ‘brandbommen’. „Als daarmee de enige uitgang wordt geblokkeerd, is het een poging tot moord.” Volgens de aanklager waren de mannen aan het fluisteren en gingen ze na vijf seconden stil weg.

De officier van justitie omschreef de actie eerder als ‘gewelddadig extremisme’ en een dieptepunt voor de persvrijheid. Hij ziet in de mannen complotdenkers rond corona, die deel uitmaken van een ‘radicale onderstroom’.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer