Consument

Rust tussen overwinteraars

Wandelen door het hart van de Brabantse Biesbosch is voor rustzoekers in de winter een aangename bezigheid. Voor vogelliefhebbers is de omgeving een waar eldorado. Maar op een druilerige decemberdag is het ook glibberen.

Ad Ermstrang
19 January 2022 20:43
beeld William Schelling
beeld William Schelling

Startpunt van de duidelijk aangegeven wandelroute is de parkeerplaats Jantjesplaat, in het hart van het natuurgebied. Rechts ligt een uitgestrekte waterplas. Het is moeilijk voorstelbaar dat op die plek vijftien jaar geleden nog landbouwgrond was.

Midden in een van de plassen zoekt een reiger een lekker hapje. Zijn poten steken boven het wateroppervlak uit. Het geeft aan hoe ondiep sommige van deze ‘meren’ zijn. Door het getijdenstelsel is er een geweldige voedselrijkdom voor (water)vogels. Rechts zitten wintertalingen, links smienten, zaagbekken en nonnetjes. Allemaal overwinteraars, deels afkomstig uit Scandinavië. Het moet wel heel hard gaan vriezen wil het grootste zoetwatergetijdengebied van Europa hun onvoldoende eten opleveren.

De grienden van weleer zijn bijna allemaal verwilderd en worden niet meer beheerd. In de bomen is het gefluit van talloze meesjes en cetti’s zangers hoorbaar. De wandeling voert door zowel nieuwe als oude delen, ooit het dagelijkse terrein van de griendwerkers. Omgewaaide bomen krijgen soms nieuwe uitlopers: wilgenkammen. Af en toe waaien ook die weer om, waarna zogenaamde wentelwilgen ontstaan.

Op veel pladen zijn er beverwissels. ’s Nachts steken de dieren over en maken ze sleuven of glijbanen aan de zijkanten richting het water. Zonder laarzen haalt het wandelen in de winter niet veel uit. Een fietsdijk oversteken kan een behoorlijke glibberpartij opleveren. Voor een wandeling door het oude deel is het nodig vooraf de eb- en vloedstanden te controleren. Sommige stukken kunnen bij een sterke wind wel enkele tientallen centimeters onder water lopen.

Op deze druilerige dag ontmoeten we maar enkele wandelaars. Vogelliefhebbers, herkenbaar aan hun verrekijkers en speciale camera’s. En mensen die, net als de vogels, gelokt worden door de rust en de ruimte.

De route Jantjesplaat is circa 4 kilometer. Wie er een schepje bovenop wil doen kan starten op de parkeerplaats bij het Biesbosch MuseumEiland. Van daaruit kan een tocht worden gemaakt in de Kleine Noordwaard. Ook 4 kilometer. Langs deze route is vrijwel zeker de imposante zeearend te zien. De Biesbosch telt daarnaast twee paartjes visarenden. In het voorjaar kan het broeden van een van hen via een webcam worden gevolgd. Zij bevinden zich nu nog in Afrika.

De routes zijn ook in de zomer de moeite waard. Het getijdenverschil blijft, maar de modder is aanzienlijk minder. Het is dan ook beduidend drukker. Voor de rust zijn de wintermaanden een aanrader.

> staatsbosbeheer.nl

> biesboschmuseumeiland.nl

Visarend via webcam

Via een webcam is in het voorjaar het broeden van een paartje visarenden te volgen.

> vogelbescherming.nl

Horeca

Vlak bij Jantjesplaat bevinden zich hotel-restaurant Het Bolle Bevertje en Café van Oversteeg aan de jachthaven.

> bollebevertje.nl 
> jachthavenoversteeg.nl

Meer over
RDMagazine
Buiten

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer