Blik bij cijfers ASML onder ander op impact brand Berlijn
De Nederlandse chipmachinefabrikant ASML is woensdag een van de eerste van de grote fondsen op Beursplein 5 die met een volledige cijferupdate over 2021 komt. De verwachting is dat de tekorten aan chips in combinatie met de grote vraag zorgen voor een flink hogere omzet, waarbij het bedrijf duidelijk meer van zijn machines heeft verkocht. Daarnaast moet meer duidelijk worden wat de impact is geweest van de brand bij een Berlijnse vestiging begin deze maand. Door de brand werd de productie van onderdelen voor zijn meest geavanceerde machines geraakt.
ASML doet de laatste tijd zeer goede zaken met de verkoop van zijn chipmachines door de grote wereldwijde tekorten aan halfgeleiders. Vanwege die tekorten zijn grote chipproducenten enorme investeringen aan het doen om de productiecapaciteit te vergroten en daar profiteren bedrijven als ASML van. De impact van de brand zal volgens kenners evenwel negatief doorwerken in de cijfers, zo is de verwachting.
In het derde kwartaal zette ASML, dat vrijwel een monopoliepositie heeft bij machines voor de nieuwste generatie computerchips, een recordomzet in de boeken van 5,2 miljard euro. Voor heel 2021 heeft de onderneming uit Veldhoven een groei van de opbrengsten met circa 35 procent voorspeld. In 2020 werd een omzet behaald van 14 miljard euro. Het AEX-bedrijf denkt de komende jaren nog verder te gaan groeien.
ASML is erg succesvol met de verkoop van zijn hypermoderne EUV-machines. Met die zeer gespecialiseerde machines kunnen veel kleinere en krachtigere halfgeleiders worden gemaakt. De apparaten kosten meer dan 100 miljoen euro en zijn zo groot als een bus. ASML levert ook minder geavanceerde machines voor processors en geheugenchips en ondersteunende diensten zoals software-updates om bestaande machines efficiënter te maken.