Rotterdamse scholen kregen verkeerd quarantaine-advies
Basisscholen in Rotterdam en omgeving hebben verkeerde adviezen gekregen over de quarantaineregels voor uitbraken in klassen. De GGD Rotterdam-Rijnmond past de richtlijn aan en gaat de scholen nu benaderen om ze te wijzen op de verandering, zo blijkt na vragen van het ANP. Het is niet bekend hoeveel kinderen daardoor alsnog in quarantaine moeten.
Basisscholieren moeten thuis in quarantaine wanneer er in een klas minstens drie besmettingen zijn vastgesteld. Daarbij maakt het niet uit of het om kinderen, leerkrachten, stagiaires of klassenassistenten gaat. Het kabinet heeft die richtlijn in december vastgesteld en rondgestuurd. Die golden dus ook in de eerste week na de kerstvakantie. Toen is het aantal besmettingen op scholen fors gestegen, kwam dinsdag naar voren uit de wekelijkse cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
Ondanks de richtlijn van de overheid meldde de site van de GGD Rotterdam-Rijnmond dinsdag nog: „De GGD adviseert bij uitbraken géén standaard quarantaine voor hele klassen op school, maar levert maatwerk.” Dit is ook doorgegeven aan scholen. De Rotterdamse GGD raadde quarantaine alleen aan wanneer „er een lage test- en vaccinatiebereidheid is bij de ouders/verzorgers van de kinderen, er een lage vaccinatiebereidheid is bij de medewerkers op de school, er veel onrust bij de ouders/medewerkers” en wanneer „dit een nadrukkelijke wens is van de school”.
De GGD Rotterdam-Rijnmond laat weten: „Tot voor kort gaven we advies op maat omdat fysiek onderwijs enorm belangrijk is voor mentale en sociale ontwikkeling van kinderen. Inmiddels is dat helaas niet meer mogelijk door het hoge aantal besmettingen.” Alle scholen krijgen een mail over de verandering. „Aan de hand daarvan kunnen de scholen die het betreft het aangepaste beleid ook doorvoeren op hun school.”