Economie

België start aanbesteding medicijnen

De Belgische minister van Volksgezondheid, Demotte, begint een experiment met de openbare aanbesteding van medicijnen in de hoop forse besparingen op het gezondheidsbudget tot stand te brengen. Demotte gaat bijvoorbeeld vier fabrikanten van de anticonceptiepil vragen een offerte in te dienen.

ANP
6 December 2004 09:32Gewijzigd op 14 November 2020 01:58

Voor de pil van de producent die de beste offerte indient, krijgen vrouwen het meeste geld terugbetaald van de overheid. Voor andere pillen geldt dan een lager terugbetalingstarief. Demotte denkt daarmee miljoenen euro’s te kunnen besparen. Als het experiment met de pil gunstig werkt, wil de socialistische bewindsman de regeling ook voor andere medicijnen invoeren, meldden diverse Belgische media zaterdag.

Patiënten krijgen in België doorgaans 75 procent van de kosten voor medicijnen terugbetaald. Alleen chronisch patiënten ontvangen vaak een volledige vergoeding. Voor de pil van de producent die de goedkoopste offerte doet aan de overheid zou Demotte 75 procent willen teruggeven. Voor anticonceptiepillen van andere producenten zou maar 20 procent worden terugbetaald.

De bewindsman verwacht dat het voor producenten zo interessant zal zijn om een zeer voordelige offerte in te dienen, dat er voor de overheid -ondanks de terugbetaling van 75 procent van de kosten- toch veel geld te besparen valt.

De discussie over de kosten van geneesmiddelen woedt al enige tijd in België, omdat er dit jaar een overschrijding van het budget voor volksgezondheid van ruim 240 miljoen euro dreigt. In totaal kost de terugbetaling van medicijnen via de ziekenfondsen de Belgische belastingbetaler 3 miljard euro per jaar.

Alle Vlaamse politieke partijen dringen aan op besparingen, omdat zij het tegenover hun kiezers steeds moeilijker vol kunnen houden dat de gezondheidszorg in Franstalig België naar verhouding veel meer geld kost dan in Vlaanderen. Als de Franstalige Demotte niet fors bezuinigt, dreigen de Vlaamse partijen de gezondheidszorg over te hevelen naar de regionale overheden. Wallonië zou daardoor niet meer van de Vlaamse overschotten kunnen profiteren.

Vlaamse politici pleiten voor een algemene invoering van het systeem van openbare aanbesteding, zoals dat ook al bestaat in Nieuw-Zeeland. De farmaceutische industrie in België, verenigd in de koepelorganisatie Pharma.be, zegt dat het zogeheten Kiwi-model ertoe kan leiden dat concerns productiebedrijven voor medicijnen naar het buitenland zullen verplaatsen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer