Palestijnen eisen vertrek hoogste vertegenwoordiger
Organisaties van Palestijnse vluchtelingen zijn een actie begonnen tegen de hoogste Palestijnse vertegenwoordiger in Jeruzalem, Sari Nusseibeh. De organisaties eisen het vertrek van Nusseibeh, omdat hij zich hardop heeft afgevraagd of het wel verstandig is vast te houden aan de eis dat alle Palestijnen die in 1948-'49 zijn gevlucht of verdreven, naar Israël mogen terugkeren.
In een interview in oktober met het persbureau Associated Press zei Nusseibeh, die onlangs werd benoemd als opvolger van de overleden Faisal Husseini, dat de vluchtelingen zouden moeten worden geherhuisvest in een toekomstige Palestijnse staat, en „niet op een manier die het bestaan van de staat Israël als een overwegend Joodse staat zou ondermijnen."
Het “recht op terugkeer” vormt al tientallen jaren een van de belangrijkste eisen van de Palestijnen. Israëlisch-Palestijnse vredesonderhandelingen liepen in januari stuk op onder andere deze kwestie.
Het aantal Palestijnse vluchtelingen bedroeg oorspronkelijk ongeveer 700.000. Met de nakomelingen van de oorspronkelijke vluchtelingen meegeteld, zijn het er inmiddels zo’n 4 miljoen. Velen van hen wonen nog altijd onder slechte omstandigheden in vluchtelingenkampen op de Westoever en in de Gazastrook en in Syrië, Libanon en Jordanië.
„Als hij zijn uitspraken in het Arabisch had gedaan en in een van de kampen, zouden de vluchtelingen tegen wie hij sprak wel raad met hem hebben geweten", zo staat in een brief aan de Palestijnse leider Yasser Arafat waarin het ontslag van Nusseibeh wordt geëist.
In een schriftelijke repliek aan de organisatie al-Awda vraagt Nusseibeh zijn naam toe te voegen aan de lijst van personen die willen dat hij opstapt, „onder andere omdat ik door deze benoeming niet meer schijn te kunnen zeggen wat ik denk." Al-Awda voert op internet actie tegen Nusseibeh.
Israël wijst het recht op terugkeer van Palestijnse vluchtelingen van de hand, omdat het voortbestaan van de Joodse staat hierdoor bedreigd zou worden. Ook wijst Israël de verantwoordelijkheid voor het vluchtelingenprobleem van de hand. Het probleem is volgens Israël het gevolg van de invasie in Israël door vijf Arabische legers, op de dag dat de staat in 1948 werd gesticht.
Liquideren
De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Peres, heeft het beleid verdedigd om van terrorisme verdachte Palestijnen te liquideren. Volgens Peres is het de enige methode om zelfmoordaanslagen in Israël te voorkomen.
De Israëlische premier Sharon heeft deze week gezegd dat bij de recente invasie van zes Palestijnse steden op de Westelijke Jordaanoever vijftien Palestijnse militanten doelgericht zijn gedood.
Peres zei tijdens een bezoek aan Frankrijk dat hij in overleg met Sharon overigens aan nieuwe voorstellen werkt om het vredesoverleg met de Palestijnen weer op gang te brengen. De organisatie Verslaggevers zonder Grenzen heeft het bezoek van Peres aan Frankrijk aangegrepen om te protesteren tegen de behandeling van journalisten door het Israëlische leger en de Palestijnse veiligheidsdiensten.
Meer dan dertig journalisten zijn het afgelopen jaar gewond geraakt in Israël en de Palestijnse gebieden en de autoriteiten doen er volgens de belangenvereniging niets aan om de veiligheid van journalisten te verzekeren of de plegers van geweld tegen journalisten aan te houden. Op de zwarte lijst van Verslaggevers zonder Grenzen staat onder anderen Shaul Mofaz, de stafchef van het Israëlische leger.
Centrum
Israël heeft gisterochtend vroeg zijn troepen teruggetrokken uit de Westoever-stad Ramallah, het bestuurlijke en zakelijke centrum van de Palestijnse Autoriteit. Bij confrontaties tussen Israëlische troepen en Palestijnse activisten kwamen gisteren twee Palestijnen om het leven. Eén van hen was volgens premier Ariel Sharon verantwoordelijk voor dodelijke aanslagen op Israëliërs en werd door een undercover-eenheid geliquideerd.
Minister van defensie Binyamin Ben-Eliëzer zei dat rond Ramallah een troepenkordon gehandhaafd blijft. Hij waarschuwde dat Israël de Palestijnse Autoriteit verantwoordelijk blijft houden voor de veiligheidssituatie.
In de Westoever-stad Yatta schoot een Israëlische undercover-eenheid de 50-jarige Issa Dababsheh dood nadat deze het vuur op de agenten had geopend toen ze hem wilden arresteren. Twee omstanders, onder wie een van Dababshehs zonen, raakten gewond. Dababsheh werd verdacht van betrokkenheid bij een aantal aanslagen, waaronder een moordaanslag op een joodse kolonist enkele jaren geleden.
In Gaza kwam een Palestijn om het leven en raakten er vijf gewond toen troepen het vuur openden nadat de nederzetting Neve Deklaim met mortiergranaten was bestookt.
Israël heeft nu nog troepen gestationeerd in Jenin en Tulkarem – twee van de in totaal zes Palestijnse steden, waar de troepen binnentrokken na de moord op minister van toerisme Rehavam Zeevi op 17 oktober. Eerder werden al troepen teruggetrokken uit Bethlehem, Beit Jalla en Qalqilya.