Kennisinstituut: dit jaar traag en onzeker herstel arbeidsmarkt
Het herstel van de arbeidsmarkt zal in 2022 traag en onzeker zijn, door het „aanzienlijke effect” dat de coronapandemie blijft hebben op arbeidsmarkten wereldwijd. Dat komt onder meer door de impact van de verschillende varianten van het coronavirus, maar ook door onzekerheid over het verloop van de pandemie. Daarvoor waarschuwt de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) in een rapport.
De IAO stelt de voorspelling van het aantal voltijdsbanen voor dit jaar bij, naar 52 miljoen minder banen ten opzichte van 2019. Vorig jaar verwachtte de organisatie nog dat er dit jaar 26 miljoen minder banen zouden zijn. In 2021 waren er 125 miljoen banen minder dan in 2019, aldus het rapport World Employment and Social Outlook Trends 2022.
De werkloosheid zal tot ten minste 2023 hoger zijn dan voor de pandemie, verwacht de IAO. Dit jaar zullen naar schatting 207 miljoen mensen werkloos zijn, in vergelijking met 186 miljoen in 2019. Volgens het rapport komt dat „omdat veel mensen de beroepsbevolking hebben verlaten”.
Twee jaar na het begin van de coronacrisis blijven de vooruitzichten „fragiel” en is „de weg naar herstel lang en onzeker”, zegt Guy Ryder, directeur-generaal van de IAO, in een toelichting. „We zien nu al mogelijk blijvende schade aan de arbeidsmarkten, samen met een zorgwekkende stijging van armoede en ongelijkheid.” Zo moeten veel werknemers nieuwe soorten werk gaan doen, bijvoorbeeld door de aanhoudende malaise in de internationale reis- en toerismesector.
De crisis heeft daarnaast een verschillende impact op groepen werknemers en landen, schetst het rapport. Dat vergroot de ongelijkheid binnen en tussen landen en verzwakt de economische, financiële en sociale cultuur van bijna elk land. Herstel hiervan kan jaren duren, met mogelijke langetermijngevolgen voor de werkgelegenheid, inkomens en sociale en politieke samenhang. De verslechterde positie van vrouwen zal de komende jaren aanhouden. Ook jongeren worden getroffen, onder meer door de sluiting van scholen.
Alle arbeidsmarkten van de wereld zullen de gevolgen voelen, maar landen met hogere inkomens minder dan landen met lage inkomens. Europa en Noord-Amerika komen er het beste vanaf, terwijl Zuidoost-Azië, Latijns-Amerika en het Caraïbisch gebied de slechtste vooruitzichten hebben.