Kerkbalans rolt rode loper uit
Welke financiële bijdrage wilt u geven aan uw plaatselijke gemeente? Die vraag krijgen honderdduizenden kerkleden de komende weken voorgelegd tijdens de actie Kerkbalans.
Vele miljoenen euro’s zijn er ieder jaar nodig voor de voortgang van het kerkelijke werk. Voor diverse kerkverbanden is de actie Kerkbalans, die zaterdag van start gaat, een belangrijk middel om een fors deel daarvan in te zamelen.
De actie ontstond in 1973 en sinds 2018 nemen er vier kerkgenootschappen aan deel: de Rooms-Katholieke Kerk (RKK), de Protestantse Kerk in Nederland (PKN), de Evangelische Broedergemeente en de Oud-Katholieke Kerk.
Zo’n 2000 lokale gemeenten en parochies doen dit jaar mee aan de actie, die loopt tot en met 29 januari. Zij zetten tal van middelen in om hun leden te bereiken en Kerkbalans onder de aandacht te brengen. Zo kregen honderd gemeenten een rode loper met daarop de slogan ”Geef vandaag voor de kerk van morgen”. Deze lopers, die worden uitgerold voor de ingang van kerkgebouwen, dragen volgens de organisatoren bij aan „een opvallende en feestelijke start” van Kerkbalans.
Vrijwilligers
Jarenlang gingen duizenden vrijwilligers in het hele land de deuren van de kerkleden langs. Ze bezorgden eerst een formulier met een envelop. Kerkleden konden aangeven welk bedrag ze dat jaar wilden geven. Deze schriftelijke toezeggingen werden later door de vrijwilligers opgehaald.
Door de coronamaatregelen zag Kerkbalans er vorig jaar anders uit dan voorheen. Dit jaar zal dat opnieuw zo zijn. Er worden op veel plaatsen nog steeds –volgens de regels van het coronaprotocol– enveloppen bezorgd, maar ze gaan vaker door de brievenbus in plaats van dat ze persoonlijk worden overhandigd. Ook vragen diverse gemeenten hun leden het toezeggingsformulier zelf in bijvoorbeeld een bus bij de kerk of het kerkelijk bureau te doen; het wordt niet meer opgehaald.
Steeds meer gemeenten maken gebruik van digitale mogelijkheden. Woordvoerder Anna Kruse zegt dat ze afgelopen jaar vaker is benaderd door kerken en parochies met vragen over „hoe ze Kerkbalans digitaal kunnen uitvoeren.”
Met Kerkbalans halen de deelnemende kerkverbanden elk jaar miljoenen euro’s op. De laatste volledige cijfers dateren uit 2016. Toen leverde de actie de PKN zo’n 175 miljoen euro op. In de RKK was de opbrengst ongeveer 47 miljoen euro. Er zijn geen cijfers over de totale opbrengst in januari 2021.
De afgelopen twee jaar was er voor het eerst een extra actie Kerkbalans in het najaar. Mede om gemeenten een extra steun in de rug te geven, nadat reguliere inkomsten wegvielen. Ook daarvan zijn de resultaten nog niet bekend, maar Kruse weet wel van gemeenten en parochies die daarmee een „goed resultaat” hebben behaald.
Preekschets
De organisatie geeft op haar website aan dat predikanten een belangrijke rol kunnen vervullen in de actie. „Bijvoorbeeld door er aandacht aan te besteden in de viering of dienst. Of bij de mededelingen voorafgaand aan de dienst te melden dat actie Kerkbalans is begonnen en oproepen om royaal te geven, juist nu.”
Ds. J. Aarnoudse, directeur van de VKB, vereniging van kerkrentmeesters binnen de PKN, schreef een preekschets bij Kerkbalans 2022. Als tekst koos hij Exodus 25:1-2: „Toen sprak de Heere tot Mozes zeggende: spreek tot de kinderen Israëls, dat zij voor Mij een hefoffer nemen.”
Op 20 januari presenteert Kerkbalans de uitkomsten van een onderzoek naar de gevolgen van corona voor de kerken en „wat deze tijd de kerken heeft gebracht.”