Binnenland

Bolletjesslikker sterft op KLM-vlucht

Een 31-jarige Antilliaanse bolletjesslikker is vrijdag aan boord van een KLM-toestel tijdens een vlucht van Curaçao naar Schiphol aan een overdosis overleden. Hij had 97 bolletjes cocaïne in zijn lichaam, waarvan er drie zijn gaan lekken, aldus de Koninklijke Marechaussee.

Binnenlandredactie
5 April 2002 21:32Gewijzigd op 13 November 2020 23:30

De man werd tijdens de nachtvlucht met een Boeing-747 boven Londen onwel. Medepassagiers, waaronder een arts, hebben hem geprobeerd te reanimeren. Dit hielp echter niet. Hij is vervolgens overgebracht naar het Nederlands Forensisch Instituut in Rijswijk waar sectie op hem werd verricht. Sinds 1997 zijn er op Nederlandse vluchten, voor zover bekend bij de marechaussee op Schiphol, dertien bolletjesslikkers overleden.

De dood van de bolletjesslikker komt voor de KLM op een ongelegen moment. Juist vrijdag maakte president-directeur L. van Wijk afspraken met de Antilliaanse minister van Justitie Martha om eventuele verdachte drugskoeriers voortijdig te signaleren. De verscherping van de maatregelen stond onder grote druk omdat Van Wijk had gezegd dat KLM de vluchten op de Antillen zou schrappen zodra een bolletjesslikker aan boord van een KLM-toestel zou overlijden.

Volgens een woordvoerder van de KLM heeft het overlijdensgeval geen consequenties voor de twintig KLM-vluchten per week op de Antillen. „De uitspraak van Van Wijk was bedoeld als signaal dat er maatregelen moesten komen. Die zijn er nu en we hopen dat ze afdoende zijn. Stoppen met vliegen lost de problemen niet op.”

Marechaussee en douane gaan passagiers op vluchten naar Curaçao strenger controleren. Het extra toezicht gaat 15 april in. Passagiers op KLM-vluchten naar de Antillen moeten voortaan bij speciaal daarvoor ingerichte balies inchecken. Passagiers moeten daarom drie uur voor vertrek al op Schiphol zijn.

Het doel van het extra toezicht is om passagiers eruit te pikken die mogelijk op de terugvlucht uit de Antillen als drugskoerier willen fungeren. Om deze potentiële smokkelaars te herkennen, heeft het openbaar ministerie criteria opgesteld. KLM kan verdachte passagiers weigeren. Deze mensen krijgen wel hun ticket terugbetaald.

De Antillen kijken in de dossiers of bij hen verdachte mensen aan boord willen stappen. Voor vertrek van een toestel worden die er dan uitgepikt en KLM weigert hen mee te nemen. De KLM-woordvoerder benadrukt dat de maatschappij zelf niet controleert. „Het KLM-blauw is geen politieblauw. Wij vervoeren slechts mensen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer