Binnenland

Van Ranst: het lijkt erop dat de deltavariant blijft

Het is nog niet duidelijk in welke mate de deltavariant van het coronavirus in de toekomst nog voor zal komen. Verschillende kenners denken dat de nieuwe omikronvariant de delta helemaal zal verdringen. Maar dat is in België nog niet het geval, hoewel omikron daar al enige tijd rond gaat. De Belgische viroloog Marc van Ranst denkt dan ook dat delta weleens zou kunnen blijven bestaan.

ANP
13 January 2022 13:32Gewijzigd op 13 January 2022 18:40

Arts-viroloog Menno de Jong van het Amsterdam UMC verwacht wel dat de omikronvariant uiteindelijk overal - ook in België - de deltavariant zal verdringen. In Amsterdam zorgt de omikronvariant inmiddels in bijna 100 procent van de gevallen voor een coronabesmetting. De hoofdstad loopt mogelijk voor op andere delen van Nederland. Daar is onduidelijk hoeveel de deltavariant nog voorkomt.

Het Amsterdamse ziekenhuis test nu ook patiënten die binnenkomen op de spoedeisende hulp vanwege een coronabesmetting op hun coronavariant. „We zien daar in toenemende mate infecties door omikron maar ook nog wel door delta. Hierbij is opvallend dat een beduidend groter aandeel van de deltapatiënten daadwerkelijk wordt opgenomen op de verpleegafdelingen”, vertelt De Jong. Omikronpatiënten op de spoedeisende hulp hoeven vaker niet opgenomen te worden dan wel. Het ziekenhuis kan hier verder vooralsnog geen harde conclusies over trekken.

Van Ranst ziet in het universitair ziekenhuis in Leuven waar hij werkt ook dat het overgrote deel van de ernstig zieke coronapatiënten de deltavariant nog heeft. Daar doen alle opgenomen patiënten een coronatest. „Bij de patiënten met geen of lichte klachten zien we ongeveer de afspiegeling zoals die is in de samenleving: zo’n 85 procent heeft omikron en 15 procent heeft delta”, vertelt Van Ranst. „Bij patiënten met zwaardere klachten is dit omgedraaid. Daar heeft zo’n 80 procent de deltavariant.”

Van Ranst vindt het belangrijk om de twee varianten goed in de gaten te houden. „Ik had gehoopt dat delta uit de markt geblazen zou worden. Dat gebeurt nog niet, wat betekent dat nieuwe varianten ook weer de stam van delta kunnen hebben”, vreest hij. „Het goede nieuws is in elk geval dat de immuniteit van de bevolking toeneemt door vaccinaties of door infecties.”

De viroloog kijkt al voorzichtig naar de toekomst. „Er komt een moment dat corona gaat lijken op een griepepidemie. Als we in de buurt komen van zoiets wat we kennen, kunnen we maatregelen af gaan schaffen.” Voorlopig vindt hij de maatregelen die in België gelden voldoende.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer