Besmettingen nemen toe, vooral door feesten
Het aantal coronabesmettingen gaat de komende weken nog stijgen, verwacht het RIVM. Nu zijn er al recordaantallen geregistreerd. Vooral feesten en vakanties zijn de boosdoeners. In de ziekenhuizen neemt het aantal patiënten licht af.
Nederland zit nog niet op de top van de huidige coronagolf. Daarvoor waarschuwt Aura Timen, hoofd infectieziektebestrijding van het RIVM. Het instituut kreeg in de afgelopen zeven dagen meer dan 200.000 meldingen van positieve tests. Voor het eerst sinds de epidemie twee jaar geleden begon werd die grens gepasseerd. Het cijfer betekent dat 1 op elke 88 Nederlanders in de afgelopen week te horen kreeg dat het virus is vastgesteld.
Tussen maandagochtend en dinsdagochtend zijn 29.107 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Voor een dinsdag is dat het hoogste aantal ooit. Sinds het begin van de epidemie waren er maar twee dagen met nog meer positieve tests: ruim 32.000 afgelopen zondag en bijna 35.000 afgelopen vrijdag. De piek wordt volgens het RIVM waarschijnlijk pas eind januari bereikt.
De nieuwe golf kan grote gevolgen hebben voor de samenleving, zegt Timen. „Er zullen meer gevallen gekomen en mogelijk wordt het personeelstekort in de zorg groter. De stijging van het aantal besmettingen door omikron is zorgwekkend.” Het zijn momenteel vooral jongeren die het virus onder de leden hebben. Bij een op de drie nieuwe gevallen gaat het om een twintiger. Maar het is volgens Timen „een kwestie van tijd” voor het virus zich verspreidt onder ouderen.
Omdat het aantal positieve tests toeneemt, stijgt ook het reproductiegetal. Dat cijfer geeft aan hoe snel het virus zich verspreidt. Het staat nu op 1,26, het hoogste niveau sinds begin november, maar dat is het gemiddelde voor alle varianten bij elkaar. Het reproductiegetal voor de omikronvariant bedraagt 1,63. Dat betekent dat 100 mensen gemiddeld 163 anderen besmetten.
Het aantal coronapatiënten dat in een Nederlands ziekenhuis ligt, is afgelopen etmaal weer afgenomen. Momenteel gaat het om 1488 mensen. Dat zijn er 38 minder dan een etmaal eerder. Tussen zondag en maandag nam het aantal opgenomen coronapatiënten na een week van daling juist voor het eerst weer toe. Medewerkers van de intensive cares behandelen dinsdag nog 386 mensen met corona, 10 minder dan maandag.
Het Outbreak Management Team (OMT), dat de overheid adviseert over de aanpak van de corona-epidemie, zou deze woensdag weer bij elkaar komen. De leden bekeken welke maatregelen nodig zijn. De huidige regels lopen tot en met vrijdag. Op die dag is er waarschijnlijk een nieuwe persconferentie. Het wordt de eerste keer dat het OMT een advies geeft aan het nieuwe kabinet. Premier Mark Rutte is aangebleven, maar de belangrijkste ministers zijn vervangen. Zo is Ernst Kuipers nu de minister van Volksgezondheid, en niet langer Hugo de Jonge.
Meer dan 2200 mensen die afgelopen week positief testten op het coronavirus, hebben het virus opgelopen doordat ze een feest bezochten. Bijna 1700 mensen zijn besmet geraakt tijdens een vakantiereis. De categorie ‘feest’ is een grote stijger. Bijna 8 procent van alle besmettingen gebeurde daar. Bij ongeveer 6 procent gebeurde de besmetting tijdens een reis of vakantie.
Van alle mensen die afgelopen week positief testten op het coronavirus, was een op de acht al een keer eerder besmet. In 13 procent van de gevallen gaat het om een herinfectie. Het percentage stijgt snel. Rond de jaarwisseling was bij 8 procent van alle positief geteste mensen sprake van een herinfectie en rond de kerstdagen 5 procent. Van de zomer tot half december was het juist stabiel op ongeveer 3 procent. Het is niet duidelijk of de stijging komt doordat mensen minder antistoffen over hebben na hun eerdere besmetting, of doordat omikron de antistoffen weet te omzeilen.