Economie

Coalitie: baan onder ‘minimum’

De regeringsfracties CDA, VVD en D66 zijn het eens geworden over een plan waarbij bijstandsgerechtigden tijdelijk onder het wettelijk minimumloon kunnen gaan werken. Vice-fractievoorzitter Verburg van het CDA en haar collega’s Weekers (VVD) en Bakker (D66) hebben dat vrijdag gezegd.

ANP
3 December 2004 22:02Gewijzigd op 14 November 2020 01:57

Het plan houdt in dat werklozen die langdurig in de bijstand zitten en geen diploma’s hebben, een leer-werktraject krijgen aangeboden bij een werkgever. Ze ontvangen dan 90 procent van het minimumloon tot ze hun diploma hebben behaald. Daarna moet de werkgever hen nog minstens twee jaar tegen een normaal CAO-loon in dienst houden.

De gemeente kan besluiten om een deel van de bijstandsuitkering die op deze manier wordt bespaard, aan de werkgever te geven bij wijze van loonkostensubsidie.

De drie regeringsfracties zullen het voorstel indienen bij de behandeling van de begroting van Sociale Zaken komende week. In oktober kondigden ze al aan dat ze met een dergelijk initiatief zouden komen, maar de details moesten toen nog uitgewerkt worden.

De linkse oppositiepartijen wezen het voornemen destijds scherp af. Ze eisten van minister De Geus van Sociale Zaken dat hij er afstand van zou nemen. Toen de CDA-bewindsman dat naar hun mening onvoldoende deed, dienden ze een motie van wantrouwen tegen hem in. Die haalde geen meerderheid.

De vakcentrale FNV vindt dat het plan een kans verdient. „Maar ik ga wel uit van gelijk loon voor gelijk werk. Dus als iemand hetzelfde werk doet als zijn collega, moet hij ook hetzelfde verdienen”, aldus FNV-bestuurder Ton Heerts. Verder stelt hij dat de deelnemers maximaal een halfjaar onder het minimumloon mogen werken en dat zij hun uitkering moeten behouden.

Ook het CNV staat niet afwijzend tegen de uitgewerkte plannen van de regeringsfracties. Wel benadrukt de vakcentrale dat er geen sprake mag zijn van een normale baan tegen een verlaagd inkomen, aldus CNV-bestuurder Van Splunder.

FNV-voorzitter De Waal reageerde woedend, toen de eerste ideeën halverwege oktober naar buiten sijpelden. Hij sprak toen van een provocatie. De onderhandelingen over een sociaal akkoord tusen kabinet, werknemers en werkgevers liepen op dat moment nog.

De Geus wilde vrijdag geen oordeel geven over het coalitieplan. Hij liet via zijn woordvoerder weten het te zullen bestuderen en er bij de begrotingsbehandeling op terug te komen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer