Techniek Nederland: afspraken uitgesteld om hoog ziekteverzuim
Installateurs en loodgieters moeten steeds vaker afspraken uitstellen omdat medewerkers in quarantaine zitten of zelf besmet zijn met het coronavirus. Dat meldt branchevereniging Techniek Nederland. Klanten die kampen met een acute storing, zoals een kapotte cv-ketel, worden meteen geholpen zodat ze niet in de kou blijven zitten.
De installatiebranche kampt al langer met een tekort aan geschikte arbeidskrachten en er is in veel gevallen ook sprake van vertraagde levering van materialen. Klanten moeten in sommige gevallen al maanden wachten op een afspraak. Door de omikronvariant „wordt de druk op de planning nog groter en moet er soms met afspraken worden geschoven”, zegt een woordvoerder. Het gaat dan onder meer om afspraken met loodgieters en installateurs van warmtepompen.
PostNL laat weten te maken te hebben met een hoger ziekteverzuim dan voor corona. „We verwachten verder dat dankzij de boostercampagne het ziekteverzuim vanaf begin dit jaar zal gaan dalen”, aldus een woordvoerder.
Bij waterbedrijf Vitens is aan het begin van de coronapandemie gekeken wat de minimale noodzakelijke bezetting was. Dat niveau is volgens een woordvoerder nog lang niet in zicht, ook niet als het verzuim stijgt. Energiebedrijven Uniper en Vattenfall melden dat het ziekteverzuim bij hen niet hoog is. Uniper heeft een speciaal protocol voor pandemieën maar dat is nog nooit in werking gezet. Dat lijkt op een noodplan bij een algemene staking.
Supermarktketens Jumbo en Albert Heijn verwijzen naar hun branchevereniging Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL). Een woordvoerster daarvan laat weten dat de sector zeker merkt dat het ziekteverzuim is opgelopen. „Het zorgt voor uitdagingen met het rond krijgen van de roosters, zeker ook gezien de aangescherpte quarantaineregels.”
Ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland vinden dat de „knellende” quarantaineregels moeten worden aangepast omdat ze zorgen voor problemen. „Nu zitten veel mensen onnodig thuis en dit brengt veel ondernemingen en instellingen in de problemen, zeker als niet kan worden thuisgewerkt”, lieten ze eerder op de dag weten. Het advies van het RIVM is dat alle nauwe contacten van een besmet persoon tot tien dagen in quarantaine gaan, tenzij ze zelf vijf dagen na het laatste contact negatief testen.
Een oplossing voor het probleem zou kunnen zijn om de boosterprik mee te nemen in de quarantaineafweging, zo klinkt het. Dat gebeurt bijvoorbeeld ook in België. „Heb je die gehad en heb je geen klachten, dan hoef je na contact met een besmet persoon en een negatieve test niet in quarantaine”, aldus de organisaties. „Vanwege de korte incubatietijd van de omikronvariant zou je verder al na drie dagen quarantaine moeten kunnen testen en bij een negatief resultaat weer aan het werk moeten kunnen.”