Buitenland

Amerikaans-Russische dialoog was positief begin volgens Kremlin

Het gesprek van onderministers van Rusland en de Verenigde Staten in Genève was volgens het Kremlin „een positief begin”. Het overleg vond plaats omdat Moskou vindt dat het Westen zich te veel bemoeit met voormalige Sovjetrepublieken zoals Oekraïne en eist veiligheidsgaranties zoals uitsluiting van Oekraïens NAVO-lidmaatschap.

ANP
11 January 2022 11:55Gewijzigd op 11 January 2022 12:45

Onderminister Sergej Rjabkov en zijn Amerikaanse collega Wendy Sherman ontmoetten elkaar zondagavond en spraken elkaar maandag acht uur lang. Beiden hebben laten weten dat er geen doorbraak te melden valt en ze gaven geen gezamenlijke persconferentie na afloop.

Het onderhoud in Genève werd op korte termijn geregeld, omdat de spanningen tussen Moskou en Washington zo hoog zijn opgelopen. Het was crisisberaad in wat een nieuwe Koude Oorlog tussen het Westen en Rusland wordt genoemd. Zwitserse media concludeerden dinsdag dat het gesprek „die oorlog maar een paar graden warmer heeft gemaakt”.

De Kremlinwoordvoerder hoopte dinsdag dat de dialoog uiteindelijk resultaat oplevert, „Het belangrijkste is resultaat, (maar) daar is nog niets over te zeggen. Er zijn nog nieuwe rondes nodig om een beeld te krijgen waar we staan.” Het onderhoud van Rjiabkov en Sherman wordt deze week gevolgd door ander diplomatiek overleg tussen de twee gebrouilleerde mogendheden. Russische diplomaten spreken met de NAVO en met de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE).

De westerse invloed in Oekraïne vormt al jaren de voornaamste bron van spanningen. Voor Rusland gaan de VS en Europese bondgenoten te ver. Moskou eist dat Oekraïne nooit lid van de NAVO wordt. Volgens westerse zegslieden is er momenteel een enorme en dreigende Russische troepenmacht aan de grens met Oekraïne samengetrokken. De president van Oekraïne, Volodimir Zelenski, heeft dinsdag gezegd dat er snel weer een topconferentie van vier betrokken landen moet komen om de conflicten in en over Oekraïne op te lossen. Hij doelt op de groep van vier landen die eerder met Oekraïne naar een oplossing zochten, Duitsland, Frankrijk en Rusland. Deze vier begonnen het overleg over Oekraïne tijdens herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog in juni 2014 in Normandië.

De wrijvingen over Oekraïne vloeien voort uit de afzetting van de gekozen pro-Russische president van Oekraïne in 2014. Het Westen ziet dat als het gevolg van een volksopstand, het Kremlin ziet dat als een gevolg van een vooral door de VS aangemoedigde staatsgreep.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer